torsdag 31 december 2009

Gott nytt år!

Det är inte lätt att nyårsblogga med en nyfödd bebis på armen men jag gör ett försök. Såg Rapports årskrönika igår och det var inte särskilt munter tv-underhållning. Det började med kriget i Gaza sedan följde konflikter, naturkatastrofer och olyckor i en ständig strid ström. 2010 blir säkerligen inte bättre, men man kan ju alltid se saker på olika sätt. Det finns ju postiva händelser från 2009 även om de kanske inte hamnar i Rapports årskrönika. Vår andra sons födelse betyder mycket för oss men inte för gemene man.
Abbas "Happy New Year" är väl den mest självklara nyårssången, men George Harrisons "Ding Dong Song" går inte heller av för hackor.
http://www.youtube.com/watch?v=fgerW9EoksQ&feature=related

måndag 28 december 2009

Magic bästa utländska album?

00-talets bästa album enligt Aftonbladets läsare. Jag vet inte om jag vill gå så långt men visst är det en bra skiva. Bruce Springsteen Robert De Niro, Mel Brooks m.fl. har förresten varit hemma hos Obama och tagit emot pris för "their contributions to America’s cultural heritage". Obama höll tal och sa I'm the president, but he's The Boss!

Jag kollade på Stjärnorna på slottet häromdagen. Det var inte så spännande. Det finns ingen riktig buffel i huset i år. Ingen Börje Ahlstedt som vräker ur sig grodor. Fast det är ju gott om starka personligheter ändå.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article6348054.ab

lördag 26 december 2009

Bebis på julafton

När jag var liten brukade jag bekymra mig för småsaker som att det nog inte kan vara så roligt att fylla år på julafton. Nu vet jag att det finns värre saker i livet. Därför gjorde det inget att vi lyckades med konststycket att få en bebis denna dag.

tisdag 22 december 2009

Elvis christmas duets

Den här kan väl vara passande så här års? Skivan Elvis Presleys "Christmas duets" kom förra året men jag lyckades missa den. Videon är rätt häftig. De har lyckats klippa in Martina McBride i Elvis "Comeback Special" från 1968. Frågan är om hon ens var född då? Det är i alla fall snyggt gjort.
http://www.youtube.com/watch?v=qKw4ATH-bf0

måndag 21 december 2009

Spotify även i min dator

Jag har stretat emot länge nog nu. Igår gav jag upp och skaffade mig Spotify. Måste erkänna att det överträffar mina förväntingar. Utbudet är enormt och det är ju så enkelt att använda. Samtidigt avskyr jag verkligen reklam så frågan är om jag inte blir tvungen att skaffa ett premiumkonto. Förresten är det 10 år sedan jag skaffade min första mobiltelefon. Jag var sen med det också.

I väntans tider

Vi går och i väntans tider jag och frugan. Enligt prognosen ska vi få vår andra son imorgon. Det känns spännande men samtidigt lite stressigt. Idag hade vi i alla fall en fantastisk dag i snön med vår första son J. Vi gick ner och handlade, fikade och åkte pulka. När vi kom hem tog jag in granen och vi hjälptes åt att klä den med ljus, kulor och annat. Det var i denna stund J tyckte det var läge att pimpa kossan med lite glitter.


fredag 18 december 2009

Motsatsen till På Spåret

http://www.youtube.com/watch?v=-MGnCp3gbkk&feature=popular

Alla är besvikna

Jaha, Saabfabriken läggs ner. Det var oväntat säger experterna, men de bygger ju bilar som ingen vill ha säger jag. Den nya 9-5:an som lanserades nu i höstas var ju en jättebamse till bil den också. Jag tror problemet med Saab och Volvo är att de ägs av GM och Ford, som i sin tur missat en liten detalj; nämligen att konsumenterna inte vill ha stora bilar. De vill ha bilar som är snygga, billiga, små och bränslesnåla. Saab och Volvo tillverkar modeller som är stora, dyra och lite tråkiga.
I Köpenhamn är man besviken på att förhandlingarna om ett nytt klimatavtal av allt att döma slutar i ett fiasko. De rika länderna vill som vanligt inte ta sitt ansvar. Själv är jag mest besviken på Obama. Han misslyckas ännu en gång med att leverera. Alla trodde han skulle erbjuda något stort den här gången. Att USA skulle visa god vilja och gå i bräschen för att minska utsläppen av växthusgaser. Jag börjar tro att Obama tyvärr inte kommer att lyckas med något under den här mandatperioden. Han har inte lyckats stänga Guantánamobasen, krigen i Afghanistan och Irak pågår för fullt (fredspriset till trots), i USA verkar inte det vara någon sjukvårdsreform i sikte och den ekonomiska krisen ska vi inte tala om. Jag tvekar inte på att han har viljan, men hans möjligheter att förändra världen kanske är mer begränsade än vi velat tro.

torsdag 17 december 2009

Tröttsamma politiska trender

De senaste dagarna har jag ägnat åt att sortera om och packa akter åt Transportstyrelsen, fast egentligen är det ett jobb som pågått under 3 månader bland annat med personal från Proffice. Jag deltar bara i slutfasen. Från och med årsskiftet kommer Transportstyrelsen ta över en mängd nya arbetsuppgifter som tidigare sköttes av Vägverket, Banverket, Länsstyrelserna, Luftfartsverket med flera myndigheter. Det var inte så att de sköttes på ett dåligt sätt. Inte heller var det så att medborgarna kände att dessa myndigheter var onödiga eller var svåra att komma i kontakt med. Nej, snarare tvärtom. De flesta av de här myndigheterna hade lokalkontor ute i landet, men den nya tiden melodi är att allt ska koncentreras. Det ska vara jättemyndigheter som tar hand om allt.
Vår myndighet har lagt ner miljonbelopp på att utveckla e-tjänster så att medborgarna ska kunna göra beställningar och ansökningar via vår hemsida. Vi ställde frågan till Transportstyrelsen var intresserade av att ta över dessa redan färdiga produkter. Nej, de skulle utveckla egna lösningar.
Personalen som inte har möjlighet att flytta till den nya myndigheten sägs upp vilket kostar betydande belopp i avgångsvederlag och omställningskostnader. För att inte tala om alla som mår dåligt över att bli av med jobbet.
Jag skulle vilja att någon ställde frågan varför? Vad ska detta tjäna till?
Jag läser att i Norge har man slagit samman Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Sammanslagningen har kostat en förmögenhet och alla beskriver den som ett fiasko, ändå funderar de svenska politikerna på en likadan lösning här. Precis som det norska avskaffandet av apoteksmonopolet som lett till 25% prishöjningar och en oligopolmarknad. Men tog vi till oss något av detta i Sverige? Nej, vi måste tydligen göra våra egna misstag även på det här området.

måndag 14 december 2009

Ingen julklapp i år

Vår högsta ledning har beslutat att det inte blir någon julklapp i år. Under hösten har det heller inte varit några enhetskonferenser, inga gratisluncher, inga inköp av mobiltelefoner, resor med bil och så vidare. På min frus jobb är det samma sak men där har man till och med sagt upp personal. Det blev kvinnan som bemannade kafeterian som fick gå. Man hade precis rustat upp den och resten av kontoret för åtskilliga miljoner, men alla måste dra sitt strå till stacken så varför inte göra oss av med den stackaren som brygger kaffe och brer våra mackor? Vi jobbar båda på offentliga arbetsplatser så det kanske inte är så konstigt. Alla vet att det är tuffa tider och att de kommande åren knappast blir bättre. Samtidigt är det uppenbart att den här typen av beteende bara förvärrar och fördjupar krisen.
Min svåger berättade för någon vecka sedan att företaget han jobbar på också beslutat att dra in årets juklapp. Inte för att de inte hade råd, men för att vinsten minskat med ett par procentenheter... Själv köper jag fler juklappar än någonsin. Det gäller att sätta fart på (h)julen igen!

Årets smartaste reklamkampanj avslutad

http://www.raddajulen.nu./
Får klara oss utan ägglikören i framtiden.

söndag 13 december 2009

Bästa skivorna från det gångna decenniet

Nu när århundradets första decennium snart börjar lida mot sitt slut poppar det upp listor av det här slaget lite överallt. Jag har några artister och skivor som jag tycker är värda att nämna i det här sammanhanget.
  • Johnny Cashs sista tre skivor Solitary Man, The Man Comes Around och A Hundred Highways
  • Ebba Forsbergs självbetitlade skiva från 2006 och Ta min vals från i år
  • Thåströms Kärlek är för dom och skebokvarnsv. 209
  • The Killers samtliga skivor, fast framförallt Sam´s Town
  • Bob Dylans Love and Theft och Modern Times
  • Bruce Springsteens The Rising, We Shall Overcome och Magic
  • Ryan Adams Gold och Heartbreaker
  • Robert Plant & Allison Krauss Raising Sand

  • Colplays samtliga skivor, fast kanske framförallt Parachutes och A Rush of Blood to the Head
  • Fleet Foxes debutskiva
  • Anna Ternheims Somebody Outside, Seperation Road och Leaving on a Mayday
  • Neil Youngs Chrome Dreams II
  • José González första skiva Veener
  • Kents Vapen & ammunition och Du & jag döden
  • Steve Earles Jerusalem och Washington Square Serenade
Har säkert missat någon som jag inte kommer på just nu, men det har ju kommit många skivor man tyckt varit bra, men som sedan snabbt fallit i glömska.

onsdag 9 december 2009

29 år sedan John Lennon dog

Läste att det var 29 år sedan John Lennon blev mördad igår. Det var ett tag sedan. Kan knappast påstå att jag minns det, men det gör det ju inte mindre tragiskt. Jag kommer däremot ihåg när Olof Palme och Anna Lindh blev mördade, även om jag knappast förstod betydelsen av mordet på Palme vid 7 års ålder. Jag minns när jag fick höra att Kurt Cobain var död. Det var i april 1994. Jag och min bror var i Ystad och hälsade på vår far. I tidningen står en liten notis att han hittats död. En notis om att 1990-talets största rockstjärna skjutit sig i huvudet. Fattade man ingenting på tidningsredaktionen? Nej, uppenbarligen inte. Kvällstidningarna hade dock förstått betydelsen och braskade på med stora rubriker samma dag. Annars hade man nog inte trott det var sant för på den här tiden fanns ju knappast internet.
Det är konstigt hur väl man kan minnas när man får reda på att någon är död. För 118 dagar sedan hittades D död utanför sin lägenhet. Det är inte så att jag räknar dagarna, men min mobil har en funktion som gör att man snabbt ser det. Hur som helst. Hans mamma ringde hit och jag kommer aldrig glömma det samtalet. På något sätt förstår omedelbart att livet aldrig mer kommer bli detsamma. Det är en konstig känsla som är svår att beskriva. Jag kan redogöra i detalj för allt jag gjorde den dagen, ändå var jag inte närvarande. Det var som att vi alla var med i en film. En dålig film jag gärna sluppit se.

måndag 7 december 2009

Petty låter som vanligt

Jag har ju sedan tidigare utlovat en recension av Tom Petty & The Heartbreakers "Live Anthology". Precis som allt annat som ges ut nuförtiden finns det åtminstone tre olika versioner att välja på. Den vanligaste boxen innehåller 44 låtar fördelade på fyra cd-skivor förpackat i en enhetlig och snygg pappersbox, där det medföljande konvolutet förvånande nog inte innehåller ett enda foto. Låtarna är inspelade mellan 1980 - 2007, men de flesta är hämtade från tre tidsperioder; 1980-83, 1995-97 samt 2006-2007. Trots detta låter det mesta som det kunde varit inspelat vid ett och samma tillfälle. Till råga på allt är många av låtarna framförda i originalversioner. Detta är förstås både en styrka och svaghet med Tom Petty. Det låter bra, men han kunde gott tagit ut svängarna något mer. Det finns dock några undantag. "Breakdown" där Petty improviserar och lägger till nya textrader är hur skön som helst. "Melinda" har jag faktiskt aldrig hört förut, men det hör knappast till vanligheterna att Petty ackompanjeras på det här sättet. Benmont Tench kan verkligen spela piano! Annars gillar jag alla covers såsom Green Onions, Goldfinger, Oh Well och Good Good Lovin´. Det är sådant annorlunda material man vill ha på en box av det här slaget. Recensenten i Uncut påstod att Petty aldrig gett ut någon liveskiva förut, men det är ju helt fel. 1985 gav han ut Pack the plantation - live. Den här boxen är dock betydligt mer heltäckande, men långtifrån någon "Greatest hits - live", snarare något för oss hardcorefans.
http://www.youtube.com/watch?v=qNxfPAF1frM

söndag 6 december 2009

Billiga möbler

Idag var vi på IKEA. Det var några andra som också hittat dit så här i advent. Mot slutet av besöket fick vi kryssa oss fram mellan alla andra barnfamiljer med vår välfyllda vagn. Vi försöker alltid hålla ett så högt tempo som möjligt därinne så vi inte får med oss för mycket hem. Den här gången gick det väl sådär. Bland annat köpte vi en ny matsalsgrupp till vårt lilla kök. 799 kr för ett bord och fyra stolar. Knappast en design som skulle göra Simon & Tomas eld och lågor men vem bryr sig? Sedan kan man ju fråga sig hur de kan sälja möbler så satans billigt men Made in China etiketten besvarade den frågan. Kamprad skickar svensk furu till Kina och sedan får några underbetalda barnarbetare göra jobbet. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80086575
http://www.tv3.se/simonochtomasblogg
Paul Anka har lämnat in en skilsmässoansökan stod det på text tv. I don´t blame him.
Pete Doherty har ont i halsen och tappat bort sitt pass. Jovisst, men han är också på dekis för jämnan och det var väl snarare det som får honom att ställa in sina spelningar i helgen.

onsdag 2 december 2009

Efterfrågade sidor på google

Fick min nya Tom Petty & The Heartbreakers box idag. 44 live låtar inspelade mellan 1980 och 2007. Har bara hunnit lyssna lite sporadiskt, men lovar att återkomma med med en mer utförlig recension vid ett senare tillfälle.
Google har sammanställt sin statistik över vilka ord vi svenskar har sökt mest på under 2009. Konstigt för jag trodde året hade ytterligare 29 dagar, men det kanske inte hinner ändra sig så mycket. Hur som helst, de mest populära sökorden i Sverige är:
1.facebook 2.youtube 3.blocket 4.google 5.eniro 6.aftonbladet 7.lexikon 8.bdb (bilddagboken) 9.tradera 10.hotmail
Precis som min kollega på jobbet konstaterade kan man ju undra över datakunskaperna hos det svenska folket. Den fjärde mest efterfrågade sidan på Google är Google?!! Hur tänker folk egentligen? Sedan kan man ju fundera över varför vi söker efter alla dessa sidor när vi säkerligen redan kan adressen? Jag menar det är ju inte särskilt jobbigt att skriva tradera.com eller aftonbladet.se direkt i adressfliken. Inte minst eftersom man inte sedan länge behöver skriva http: eller www först i fältet.
http://svt.se/2.27170/1.1794917/det_soker_svenskarna_pa_google