tisdag 30 november 2010

Aldrig mera tipspromenad

När det varit fest på jobbet har jag ibland anordnat tävlingar. Vid de senaste två tillfällena har jag märkt att det numera är omöjligt att göra detta utan att någon fuskar. Orsaken? Med en smartphone så kan du alltid googla fram svaren. Läste nånstans att 800 000 svenskar har en iphone. Det finns alltid någon som tänker: jag kan nog ta reda på det där svaret på nätet. Jag anordnade en musiktävling för tag sedan. Då visade sig att det finns en applikation i iphone som gör det möjligt att ta reda på vad låtarna heter. Det räcker med några sekunder så visar sig låttiteln i mobilen. Gick en runda på delsjön för några veckor sedan. Där satt lappar på träden med frågor. Det var visst naturskyddsföreningen som hade tipspromenad. Det var frågor om fåglar, fiskar och träd etc. Jag kan lova er att den företeelse är utdöende. Hur ska man kunna köra en sån grej när alla har google i fickan? Men om man kör med bildfrågor då? Jo, men finns det svarsalternativ kan man alltid googla fram svaret. Jag är ledsen mina vänner men apple har sett till att ni har gått er sista tipspromenad. Fast det kanske ni hade gjort ändå. Jag har i alla fall inte gått nån på 5 år.

måndag 29 november 2010

Nu ska vi ut och resa

Personer som säger att vi ska åka på en resa när vi i själva verket inte ska röra oss ur fläcken har jag lite svårt för. Det är väldigt vanligt nuförtiden att man använder den typen av metaforer. "Detta är en resa vi alla ska göra". Varför inte bara säga att det här kommer ta tid och det kan bli tufft emellanåt? Att resa brukade associera med något positivt men nu har ordet snart fått en helt annan innebörd. På mitt jobb brukar cheferna prata om resor när något ska förändras. Oftast handlar det om förändringar som ingen har efterfrågat. Ett nytt datasystem som ska införas, nedskärningar eller ombyggnationer av något slag. Vi hade möte i vår bostadsrättsförening i förra veckan. Ordföranden pratade om att vi alla ska ut och resa tillsammans. Det handlade om att föreningen måste byta ut avlopps- och vattenledningsrör i samtliga lägenheter. Det låter inte som någon rolig resa. Jag hade hellre stannat hemma.
Läser att Leslie Nielsen är död. Det var sorgligt. Jag gillade hans typ av humor även om allt han gjorde inte var roligt. Det här är en favorit hämtad från Nakna Pistolen när han springer runt på en baseballarena och försöker hitta en mördare.
http://www.youtube.com/watch?v=x-S-eeInJVk&feature=related

fredag 26 november 2010

Varför skadestånd?

Läser om domen mot The Pirate Bay. Måste säga att jag tycker det är rätt sjukt alltsammans. Ingen tror väl på allvar att de här killarna skulle tjänat några stora summor på detta? De har inga möjligheter att betala 46 miljoner och då kan man ju undra varför samhället ska döma dem till ett skadestånd i den här storleksordningen? Att de döms till fängelsstraffet är ju en sak. Domstolen tycker att de gjort fel och då ska de dömas för detta men att kräva dem på skadestånd och förstöra resten av deras liv. Nja, då finns det nog andra som borde ta sitt ansvar också. Hur kan t.ex. Apple sälja ipods som rymmer 160 gb musik? Om någon skulle tanka ner så mycket musik och betala för det skulle de få betala åtminstone 125 000 kr. En 1 gb motsvarar 1000 mb. En skiva motsvarar omkring 120 mb. Varje skiva kostar ca 95 kr. Det finns definitivt många aktörer som tjänar stora pengar på den olagliga nedladdningen men det är knappast grundarna till The Pirate Bay.
http://cdon.se/hemelektronik/ipod_classic_2g_160gb_-_silver-10785076

Kaffe med vitt

God morgon! Idag kunde jag konstatera att Selecta har bytt ut alla små dekaler på vår kaffeautomat. Där det tidigare stod kaffe med mjölk står det numera kaffe med vitt. Samma sak på alla andra sorter där det tidigare stod mjölk, ordet har bytts ut mot vitt. En snabb googling visar att detta skett över hela landet och jag är knappast ensam över att reagerat på detta. Orsaken är tydligen att Selecta blivit anmälda till Livsmedelsverket för vilsledande marknadsföring. De får inte kalla det för mjölk längre. Frågan är vad det vita är för något? Några förslag? Jag gissar på nermald fiskmås.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Selecta

tisdag 23 november 2010

Kung Bore vs. kung Zlatan

Åkte från Vänersborg till Göteborg idag. Satt och lyssnade på hur tågpersonalen gång på gång beklagade förseningen och ropade ut vad de som missat sina anslutningar i Göteborg skulle göra. Den här gång kritiserade de dessutom Trafikverket (fd Banverket) för dålig snöröjning. Snön fastnar i växlarna och gör det omöjligt att köra. Knappast en ny grej. Förra vintern hände det varje dag. Såg en uppfinnare på tv som hade en lösning på det där. En typ av gummibitar som ligger i spåren och gör att snön inte kan komma in. Han hade visst jobbat på Banverket och testat det i praktiken. Det fungerade jättebra men ingen var intresserad för det skulle bli för dyrt. Hur mycket kostar en försening egentligen? Inte tillräckligt mycket tydligen.
Läser Keith Richards självbiografi. De har varit ganska busiga i Stones genom åren men ständigt omgett sig av advokater, managers och andra som kan rädda dem ur olika knipor. Keith verkar inte var något större fan av Mick Jagger. Faktum är att han verkar gilla de flesta människor mer än sin bandkollega. Man kan undra hur de lyckats hålla ihop i så många år egentligen? En form av hatkärlek kanske?
http://www.youtube.com/watch?v=Q5DkxLMkRWw&feature=fvw
Läser att Zlatan gjort mål igen. Den här gången mot Auxerre i Champions League. Går det att bli bättre?

söndag 21 november 2010

Vem minns Oasis?

Jag såg en dokumentär om 1990-talets britpop i helgen. Den tog bland annat upp striden mellan Oasis och Blur. Det kändes väldigt längesedan. De där banden tilltalade mig inte speciellt mycket. Visst Oasis gjorde några schysta låtar och Blur gjorde Song 2 men i övrigt fanns det så mycket annan bra musik vid den här tiden. För vem minns inte grungevågen med Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Stone Temple Pilots m.fl? Andra band som U2, Metallica (åtminstone i början av 1990-talet), Red Hot Chili Peppers, Smashing Pumkins, Nick Cave & the Bad Seeds har aldrig låtit bättre än under den här perioden. Fast nu när jag skriver det här går det plötsligt upp för mig att det kanske bara är för jag är född i slutet på 1970-talet som jag tycker såhär? Under 1990-talets första hälft var jag som mest mottaglig för musik? Ja, så är det nog.
Det intressanta med dokumentären var i alla fall att Oasis blev så enormt stora i stort sett bara på grund av "Wonderwall". Visst sålde de skivor förut men det var den här låten som fick de stora massorna att strömma till konserterna. Två dagar i rad spelade de på ett jättelikt fält inför sammanlagt 250 000 personer. Efterfrågan var så stor att de hade kunnat sälja mer än 2 miljoner biljetter till de här spelningarna. Alla gillade Oasis i England. Det kan låta löjligt idag men Blur och Oasis jämfördes inte sällan med The Beatles och Rolling Stones. Bröderna Gallagher käftade offentligt med George Harrison om vilket band flest personer skulle känna till i framtiden. Tja, det lutar väl inte åt Oasis längre? Det bästa britpopbandet i mina öron var för övrigt Suede men det var längesedan jag lyssnade på dem.
http://www.youtube.com/watch?v=6hzrDeceEKc&feature=related
Idag hade vi besök av vår gamla vän J med pojkvän. Det var ett intressant möte. Våra barn skrek i högan sky under hela besöket och jag funderade allvarligt på att lämna in dem till vår halvdöva granne. Där hade de kunnat föra oväsen utan att störa någon. Men om man tittar ut en dag som denna så förstår jag dem nästan. Kan det blir mer deprimerade?

torsdag 18 november 2010

10 år äldre på en dag

Hämtade ut mitt nya körkort igår. Hade mer hår förra gången. Sedan var det gamla körkortet snyggare också (själva layouten alltså). Till råga på allt står det Transportstyrelsen på kortet. Är det någon myndighet jag är trött på så är det Transportstyrelsen. Jag har i mitt jobb daglig kontakt med denna koloss på lerfötter och det måste vara bland det sämsta våra politiker/tjänstemän i statsförvaltningen kokat ihop. Eller vad sägs om ett nytt rekord i JO anmälningar? Jag har bara ett råd till er mina vänner. Bli inte av med körkortet! Ingen vet nämligen hur du ska få tillbaka det och ingen hjälper dig att svara på dina frågor. Men du kan alltid ringa 0771-503 503? Vi tar emot ditt samtal så snart vi kan...
Köpte Keith Richards självbiografi idag. Översatt till svenska på rekordtid fast översättningen lämnar sannolikt en del övrigt att önska. En recensent påpekade att heroin benämns "jonk" och det kan väl ändå inte vara helt korrekt? Samtidigt är jag för lat att läsa på engelska när boken finns på svenska. Frågan är hur mycket Keith kommer ihåg och hur mycket som är påhittat i efterhand. Samtidigt spelar det mindre roll så länge det är underhållande läsning. Den bästa biografin i den här genren är lätt Mütley Crües "The Dirt" och där får man nog ta en hel del av innehållet med en rejäl nypa salt. Inte minst med tanke på att alla fyra bandmedlemmarna har sina egna versioner av hur saker gick till. Apropå "The Dirt" missade ni väl inte Anvildokumentären som gick på SVT häromdagen? Riktigt rolig och tragisk på samma gång. Ni kan se den här ett tag till:
http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=3473503698800860474

tisdag 16 november 2010

The Weinbergs

Lyssnade på Rusty Cage med Soundgarden i min ipod idag. Ja, det var väl egentligen inget särskilt med det men helt plötsligt gick det upp för mig hur grym trummisen Matt Cameron är. Han bankar på de där cymbalerna som ingen annan. En annan av mina favorittrummisar är David Grohl. Det är något visst när de slår riktigt hårt. En annan som slår riktigt hårt är Max Weinberg. Förra sommaren valde Springsteen att ta med sonen på världsturnén, då farsan var upptagen med sin tv show. Jay som då bara var 19 år gammal visade sig vara rätt grym han med. Kolla in det här klippet när de tampas om vem som är bäst i familjen Weinberg. Det blir inte bättre.
http://www.youtube.com/watch?v=KW86Vr9Engg

söndag 14 november 2010

Allt blir inte bättre av att man väntar

Jag har varit uppe i stugan och snickrat hela helgen. Höll på att bli tokig på taklisterna. Av någon anledning skickade husfabrikanten med taklister som kan sitta på en mängd olika sätt. Återigen bevisades tesen att allt tar längre tid än man tror. Vår golvläggare hade "hjälpt till" och sätta dörrfoder runt en av dörrarna som egentligen skulle sitta runt fönstren. Detta gjorde att fönsterfodret sannolikt inte räcker till fönstren. Dessutom upptäckte jag vad som händer med maskeringstejp som fått sitta uppe för länge på en plåtlist. Det finns vissa saker som blir bättre av att man väntar på dem. Köttgrytor, tårta och chips, vinsorter (inte för jag kan ngt om vin men ändå). Sedan finns det saker som bara blir sämre av att man väntar. Till detta hör definitivt maskeringstejp på plåtlist.
Gillar nya Springsteensingeln från The Promise:
http://www.youtube.com/watch?v=TWC54lTvszA

torsdag 11 november 2010

Det är svårt att åldras med värdighet som rockstjärna

Risken att du framstår som lite töntig är uppenbar. Keith Richards var länge en av mina idoler och är väl det i viss mån fortfarande. Samtidigt är det uppenbart att han liksom resten av Stones omgett sig enbart med Ja-sägare de senaste decennierna. Ingen har ifrågasatt något de gjort. Inte på scen, inte i studion och inte privat. De är en bunt väldigt rika gamla gubbar som i för sig krökat och levt rövare som få andra, men som tappat all verklighetsförankring. Jag håller med Markus Larsson om att Keith var kass på Ullevi sist (se artikel nedan). Han spelade nog inte ett riff på hela kvällen. Gick runt och såg stenpackad ut, vilket han sannolikt också var. Sedan blev han asförbannad när Larsson skrev detta i Aftonbladet. Efter tre år han han fortfarande inte glömt det. Otroligt egentligen. Jag såg Robert Plant på Skavlan för någon vecka sedan. Att han skulle reagera så på en dålig recension är otänkbart. Han bryr sig nämligen inte vad andra tycker. Det är det coolaste man kan göra som artist, ja inte bara som artist förresten, utan som människa. Det inger respekt. Keith hade kunnat garva åt den där recensionen och sagt; jag kanske överreagerade en smula för tre år sedan. Istället blir han vansinnig igen. Likheten med Ulf Lundell som också överreagerar på taskiga recensioner är slående. Keith borde kolla på Tom Cruise i Magnolia. "I´m quietly judging you" är fortfarande det bästa sättet att bemöta en journalist man inte har något förtroende för. Det inger mer respekt än att försöka slå ner någon som är 30 år yngre.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article8105241.ab
http://www.youtube.com/watch?v=YiKPCOaDhfo&feature=related
Ps. Grattis G! Jag älskar dig!

onsdag 10 november 2010

Ständigt denna Springsteen

Lyssnar på Bruce Springsteen nya samling av gamla outgivna låtar. Den här gången inspelade samtidigt som "Darkness on the Edge of Town" nu utgivna under namnet "The Promise". Dylan och Springsteen verkar ha en outsinlig källa av gammalt outgivet material. Johan Lindqvist tokyhyllar skivan i dagens GP och visst är den riktigt bra emellanåt, samtidigt förstår jag faktiskt varför han valde bort några av dessa låtar. De höll inte måttet, sedan får man också komma ihåg att han ville skapa en enhet. Han ville skapa en skiva där låtarna hängde ihop och då blev det en hel del över. Sedan kan man inte låta bli att undra varför han frivilligt gav bort "Because the Night" till Patti Smith? Den blev en gigantisk succé för henne och att höra Springsteen framföra den idag låter bara skumt i mina öron. Det är ju hennes låt.
http://www.youtube.com/watch?v=i8JcWD1rHVo&feature=related
På samma sätt gjorde han med "Talk to Me" fast den här gången till Southside Johnny som ju fått "låna" många låtar av Springsteen genom åren. Bland annat "The Fever" som fanns med på Tracks boxen från 1998. Tyvärr finns det inte något riktigt bra klipp med "Talk To Me" men det här får duga. Ni fattar kanske grejen ändå? Introt är grymt: http://www.youtube.com/watch?v=xabSr3O3zfo&p=FEBAAAA1D443AC57&playnext=1&index=25

måndag 8 november 2010

Gilette the most expensive a man can get!

För några år sedan bodde jag i Skåne. På Sydnytt (motsvarigheten till Västnytt) intervjuade man Peps Persson. Reggaekungen från Tjörnarp. Reportern avslutade intervjun med att be Peps säga något roligt. Han svarade med att säga: Jau du, det skuuuulle vaaau att inte Gillette tjääanat så mycket pengar på meej. På skånska alltså. Ja, ni vet väl hur han låter? Det roliga i sammanhanget var att han tidigare inslaget berättat att han aldrig rakar sig. Han klipper bara skägget med en sax när det blivit lite för långt. Hur många gör det?
Nu till dagens ämne. Hur kan det komma sig att Gillette blivit så enormt stora att de i princip har monopol på rakhyvlar för män? Jag har en god vän som tillsammans med sin familj äger en ICA-affär. Han konstaterade för något år sedan att Gillette under de senaste åren konskvent höjt sina priser mer än alla andra producenter. Och vi snackar inte så där en 2-3 % om året utan tvåsiffrigt. Hur som helst. De beslöt sig för att sätta lite press på Gillette (kanske lite naivt men ändå) och beslöt sig för att sluta sälja deras produkter. Istället tillhandahöll de ICA:s egna märke och Wilkinson Sword. Tanken var god men problemet var att kunderna blev upprörda och ville ha tillbaka sina hyvlar. De andra tillverkarna var inte tillräckligt bra. Efter någon månad fick de ta tillbaka Gillette i butiken igen.
Häromdagen fick jag ett erbjudande från ICA. De erbjöd de 60 kronor rabatt om man köpte Gillettes nya hyvel. Min fru skulle gå och handla och jag bad henne köpa hyveln. Behövde ändå nya blad. Sagt och gjort men när hon kom hem visade sig att hyveln kostat 129 kr efter rabatten (!) och då följde det ändå bara med ett blad. Fast egentligen är det 5 blad på en hyvel... Det här är nämligen deras affärsidé. Det går ju liksom inte att förnya konceptet speciellt mycket så varför inte sätta ett blad till på varje ny hyvel som lanseras? Fast den här gången har de faktiskt gått ett steg längre de har satt batteri i hyveln också. Alltsammans vibrerar och får mig att fundera över varför jag inte använde mig av rakapparaten redan från början. Eller kanske jag ska göra som Peps och bara trimma med en nagelsax emellanåt?
http://www.youtube.com/watch?v=rSSKl5pnAEg
http://www.wilkinsonsword.co.uk/

söndag 7 november 2010

Förkylningstider

Jag har legat däckad hela helgen med feber och halsont. Nu kan jag åtminstone kravla mig ur sängen men mycket mer är det inte. Det står på Aftonbladet.se att de gripit den nya Lasermannen i Malmö. Man kan ju hoppas att så är fallet men tyvärr är jag lite skeptisk till den svenska polisen. Förra helgen pratade man om ett terrorhot mot Nordstan nu visar det sig att det nog inte låg någon sanning alls bakom detta. Man förhörde en 10-åring. Hur seriöst är det? Ja ja, nu får vi hoppas de gjort ett bättre jobb i Malmö.
Jag har fått Spotify att fungera på vår nya dator men frågan är om jag någonsin kommer bli lika förtjust i programmet som många av mina vänner. Jag gillar mina gamla skivor för mycket. Dessutom gillar jag inte reklamen och är alldeles för snål för att betala för premiumversionen.
Jag har förresten gjort om lite här på sidan som ni säkert sett. Men jag är inte alldeles nöjd ännu så jag ska nog leta efter nån ny layout.

onsdag 3 november 2010

The Cove

Igår satt jag och kollade på den Oscarsbelönade dokumentären The Cove på SVT. Den var riktigt sevärd. Skulle bara kolla en stund men var tvungen att sitta med till slutet. Filmen handlar om ett antal personer som av olika skäl vill försöka stoppa jakten på delfiner i Japan. De beslutar sig för att det bästa sättet att göra detta är att visa omvärlden om hur jakten går till. Men de japanska myndigheterna är inte direkt på deras sida och de få ta till spektakulära åtgärder för att nå sitt mål. Vi snackar natträder, kamouflagekläder, dykutrustning, walkietalkies, kameror som göms i stenar av papier-maché osv. Till slut lyckas de filma eländet men därifrån till att få slakten att upphöra är steget ganska långt. Filmen fick inte ens visas i japansk tv. Om ni missade den kan ni kolla på den här ett tag till:
http://svt.se/2.129759/1.2205619/
Annars fullt upp på jobbet. Mycket resor den här veckan. Länet runt skulle man kunna säga. På sommaren brukar jag tycka att Sverige är ganska vackert men så här års är det inget vidare. Det är mest slitet, grått och regnigt. Tur att man har musik som livar upp. Den här t.ex.
http://www.youtube.com/watch?v=ZO-2Lpj0qzo