tisdag 26 februari 2013

Johnny Cashs födelsedag idag

Idag skulle Johnny Cash blivit 81 år. Han var bara 71 när han dog 2003 och det känns skumt för han verkade bra mycket äldre än så på slutet. Han brottades med ett flertal sjukdomar och sin frus död vilket fick honom att åldras i förtid. År 2010 släpptes American VI: Ain´t no grave postumt. Det var den senaste (och sannolikt sista) skivan med Johnny Cash. Rick Rubin var producent liksom på de fem andra American Recordings skivorna. Singeln nedan är för övrigt med i soundtracket till Tarrantinos senaste film Django som i helgen belönades med två Oscar. Den officiella videon nedan innehåller några sevärda klipp men är inte särskilt välgjord.  




söndag 24 februari 2013

Ralf Gyllenhammar med både Mustasch och kör

Min gamla vän Jonas ser i stort sett varenda hårdrockskonsert som kommer till stan. Emellanåt spelar han in dem också och lägger ut dem på Youtube under namnet Jontebus. Det är i regel betydligt bättre kvalité än många av de inspelningar man brukar se. Här har ni två exempel. Varav det ena är med Melodifestivalaktuella Ralf Gyllenhammar:

måndag 18 februari 2013

Yoko Ono fyller 80 år idag

Ja, ni läste rätt. Hon fyller 80 år idag. Jag blev själv förvånad. Hon var hela 7 år äldre än John Lennon och nu har hon alltså levt 33 år utan honom. Tyvärr har hon väl aldrig varit någon vidare musiker men som konstnär har hon bevisligen en viss talang. Jag såg en utställning med henne på Kulturhuset i Stockholm för några år sedan och den var helt ok. Hon kör fortfarande på med fredsbudskapet och har väl egentligen aldrig kommit över Lennons död. Hennes största bidrag till musikhistorien är alla låtar Lennon skrev till hennes ära. Här ett utmärkt sådant exempel:



När jag skrotade runt på Youtube hittade jag en riktigt skön version av Johnny B Goode med Chuck Berry och John Lennon. Kunde inte låta bli att skicka med den också. Yoko är med här också men det är kanske inte hon som bär fram låten. 

torsdag 14 februari 2013

Steve Earle släpper nytt i vår

Skivan heter The Low Highway och kommer ut i vår. I USA är han kontroversiell, framförallt i de södra delstaterna, eftersom han så tydligt tagit avstånd från krigen i Irak och Afghanistan. Det har å andra sidan bidragit till att han turnerat mycket i Europa. Han har nog varit här i Göteborg en fyra-fem gånger de senaste 10 åren. Själv såg jag honom på Storan för fyra år sedan. Det var riktigt bra! Han har levt ett stormigt liv den gode Steve Earle. Han har knarkat, supit och varit gift med hela 7 (!) olika kvinnor. På senare tid verkar han emellertid lugnat sig betydligt och är numera drogfri. Sedan 2005 är han gift med den 18 år yngre countrymusikern Allison Moorer. 
Här en känga åt Bushadministrationen från 2008. Det var nog förresten sista gången han klippte och rakade sig för numera ser han ut som en riktig taliban. 


måndag 11 februari 2013

50 år sedan Please Please Me spelades in

Idag var det 50 år sedan The Beatles spelade in sitt debutalbum. I stort sett hela skivan spelades in under en dag. Det brukar pratas om de 585 mest produktiva inspelningsminuterna i musikhistorien. Mot slutet av dagen behöves en sista låt. John Lennon som var förkyld och uttröttad tog sats en sista gång och gastade ur sig Twist and Shout. Musikhistoria!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Twist_and_Shout


Tänkvärt



måndag 4 februari 2013

Led Zeppelin vinner pris

Jag snubblade över den här videon idag. Den amerikanska motsvarigheten till Polarpriset Kennedy Center Honors delade förra året bland annat ut sitt pris till Led Zeppelin. Jack Black gjorde den här introduktionen:



http://en.wikipedia.org/wiki/Kennedy_Center_Honors

söndag 3 februari 2013

Göteborgs filmfestival 2013

Nej, med små barn är det inte som förut men det funkar rätt bra ändå. Jag hann i alla fall se fyra filmer och ett seminarium i år. En kollega till mig skulle se 24 filmer. Helt galet om du frågar mig, så många såg jag inte ens när jag arbetade som volontär och kunde gå gratis. Jag vill kunna smälta filmen, fundera över handlingen och skådespelarinsatserna. Bästa filmen av de fyra? Det var nog den danska A Hijacking som handlade om hur ett danskt fraktfartyg blev kapat utanför Somalia. Man fick följa både besättningen, kaparna och det danska rederiets personal hemma i Köpenhamn. Det var hårda förhandlingar om lösesumman som pågick under flera veckor och de var svårt att veta hur det hela skulle sluta. Filmen var inte något filmiskt mästerverk på något sätt men den var spännande och den hade ett tydligt budskap. Pengar är rätt ointressant när det handlar om liv och död.


http://youtu.be/Due-DtrQoII

Den engelske regissören och animatören Peter Lord berättade om hur det gick till när de gjorde The Pirates. Peter Lord har även gjort mästerverk som kortfilmerna om Fåret Shaun och Wallace & Gromit. Se länken ovan.
Bio Roy är den sista biografen kvar på Avenyn. Det är synd och skam men vi gläds istället åt att så är fallet. Den rumänska filmen Beyond the Hills jag såg den här gången var dessvärre inget vidare.
Draken är min och många andras favorit bland Göteborgs biografer. Det blir inte bättre stämning än i en fullsatt salong här.