onsdag 26 mars 2014

Stones till Stockholm och Black Keys släpper nytt allbum

Mick Jaggers flickvän har tagit livet av sig och Stones gör ett uppehåll i sin pågående turné. Men sorgen är inte värre än att bandet står på scen inom en vecka eller så. "The show must go on" som det brukar heta. Nej, jag betvivlar inte att Mick Jagger sörjer. Men om det är som tidningarna skriver att hon tog livet av sig på grund av ekonomiska skäl börjar man ju fundera över deras relation. Mick Jagger är trots allt miljardär. Hur som helst, till sommaren kommer de till Stockholm för att spela på Tele2 Arena. Stockholm har som bekant två nya jättearenor nuförtiden. Hur ska Göteborg kunna konkurrera med det? Ullevi är förvisso Nordens största, men den är trots allt byggd 1958. I sommar får nöja oss med att Kent och Håkan Hellström spelar där. Tur att vi har Way out West att stoltsera med.

Black Keys släpper sin nya skiva 13 maj. Det är ingen överdrift att påstå att den är mycket eftertraktad. Singeln släpptes på Youtube för tre dagar sedan och redan har 1,5 miljoner visningar. Och då är det inte ens någon video att tala om utan bara en snurrande cirkel...


Annars lyssnar jag på Sophie Zelmani. Hon har spelat in en ny skiva med gamla låtar och gett ut alltsammans på ett eget skivbolag. Om hon fått sparken från Sony eller självmant valt att gå egna vägar är lite oklart. Men det är ju knappt några artister som säljer några skivor längre och på det här viset kanske hon kan tjäna lite mer pengar. Hur det låter? Jo, precis som vanligt kan man väl sammanfatta läget. Men jag gillar henne. När jag och min fru flyttade ihop slog vi ihop våra skivsamlingar. Hon hade 15 skivor och jag hade några fler... Detta resulterade i att vi plötsligt fick två dubletter. Nirvanas Unplugged och Sophie Zelmanis Time to Kill. Bara en sån sak. ;)

torsdag 20 mars 2014

Christopher Walken dansar vidare

En av min favoritskådisar Christopher Walken fyller snart 70 år (31/3). Det har någon beslutat att fira genom att klippa ihop en musikvideo med scener ur hans filmer. För mr Walken kan inte bara agera, han kan även dansa!



Annars följer jag likt resten av världen utvecklingen i Ukraina. Det känns som hela världen är upp och ner. Men som en gammal kompis skrev på Facebook: "En ryss är en ryss även om du steker honom i smör." Tydligen ett gammalt finskt ordspråk.

Neil Young har släppt en musikspelare. Det måste förstås kommenteras. Han tycker att MP3 är skit. Skrev till och med en låt om saken på senaste skivan. Jag har hört honom prata om det i flertalet intervjuer. Men alla hör inte hur dåligt det låter. Neil Young som yrkesmusiker däremot lider när han hör det komprimerade ljudet. Det är därför har han utvecklat Pono. Men även om jag gillar tanken så jag tror aldrig portabla musikspelare kommer att bli någon storsäljare igen. Folk vill inte bära runt på två apparater. År 2014 streamar man musiken i mobilen. Hur bra ljudet i Neil Youngs musikspelare än är.




måndag 17 mars 2014

Benmont Tench släpper eget

 Benmont Tench som spelar keyboard i Tom Pettys kompband The Heartbreakers har släppt en egen skiva. Jag är väl kanske inte eld och lågor men det låter okej.



http://www.corren.se/kultur/musik/tench-ar-en-saker-hantverkare-6782509-artikel.aspx

söndag 9 mars 2014

Jills veranda - årets bästa tv-program så här långt

På förhand kändes det lite oväntat att Jills veranda skulle bli en sådan braksuccé. Countrymusik tilltalar knappast alla och har oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Många ser det som något töntigt och omodernt. I USA däremot lever countrymusiken och frodas. The Country Music Association Award, där man korar årets största countryartister, är minst lika populär i USA som melodifestivalen är här. Att skicka Sveriges största countrystjärna till Nashville för att intervjua svenska artister kändes emellertid lite märkligt. Ungefär som om de skicka hit David Hasselhoff för att göra tv (vänta lite nu). Men programserien har sakta men säkert blivit allt populärare. Inte minst tack vare Facebook där många delat avsnitt och klipp med varandra. Jill Johnson har valt ut artister med omsorg och lyckats göra ett program som tilltalar alla som gillar musik, alldeles oavsett om man är countryfantast eller inte. Nyckeln till framgång har varit hennes förmåga att välja bra intervjuobjekt, ställa de rätta frågorna och få sina gäster att börja prata. Plus det faktum att hon tagit med sina gäster till platser som de flesta musiker skulle vilja se och uppleva såsom Sun studio, Graceland, Johnny Cash stuga och Grand Ole Opry. 

Det sista avsnittet när Jill Johnson och Magnus Carlsson plockar upp hemlöse Doug Seeger direkt från gatan och låter honom spela in sin låt i Johnny Cash gamla studio är bland det bästa jag sett i tv på länge.



http://www.svt.se/jills-veranda/

måndag 3 mars 2014

Persbrandt inget vidare på att laga mat

I fredags satt jag bänkad för att återigen se ett avsnitt av Pluras kök. Vilken besvikelse! Hans tidigare sidekick Mauro Scocco (och på senare år Måns Herngren) var nu ersatt av Tityo. Inget fel på henne men till skillnad från Mauro är hon inte direkt typen som säger till Plura att han nog borde sluta fjäska eller dricka lite mindre när han gått för långt. Hur som helst. Hon är ändå en trevlig person till skillnad från Mikael Persbrandt och hans gamla barndomskompis Juha Mulari, som tvärtemot vad Aftonbladet skriver var mer än lovligt störiga. Varför den senare var med överhuvudtaget blev jag aldrig riktigt klar över. Han var Persbrandts kompis som suttit på kåken ett par vändor men som numera spelar in musik. Tillsammans var de utan att överdriva grabbigare än Gunvald Larsson i sina värsta stunder. Plura vågade inte ens väcka dem när de försovit sig, än mindre säga åt dem att skiva paprikan i mindre bitar. Nej, det här var verkligen ingen höjdare.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article18458373.ab



Babben Larsson, som i programmet Stjärnor hos Babben, tog sig an bröderna Anders och Cleas Eriksson var däremot ganska underhållande. Framförallt slog det mig återigen hur fantastiskt bra After Shave och Galenskaparna varit genom åren. Somliga av deras produktioner har verkligen varit genialiska. Allra bäst i mitt tycke är Macken. Eller vad sägs om dessa två klipp?