onsdag 19 november 2014

Nytt från AC/DC

Det finns två grupper som envetet vägrar lägga ut sin musik på Spotify. Det är The Beatles och det är AC/DC. Jag misstänker att det säger en del om de aktuella banden. Framförallt att de inte tycker att de får tillräckligt bra betalt. The Beatles som sålt mer skivor än något annat band och AC/DC som är världens mest sålda hårdrockband med fler än 200 miljoner sålda skivor. Lite märkligt kan tyckas. Gitarristen Malcolm Young som varit med i AC/DC från första början (1973) drabbades tidigare i år av en mystisk sjukdom som senare visade sig vara demens. Han fick då lämna bandet efter 40 år och ersattes så småningom av sin brorson Stevie Young. Hade det varit lillebrodern och sologitarristen Angus Young som istället blivit sjuk misstänker jag att bandet lagt ner. Han hade helt enkelt inte gått att ersätta. Nu är de i alla fall aktuella med en ny skiva men knappt hann den nyheten spridas förrän trummisen Phil Rudd skulle komma att anklagas för mordplaner i Nya Zeeland. Efter några dagar visade sig det mesta av detta vara påhittat och nu går fansen istället och väntar på en världsturné för att fira 40 års jubileet. Videon till nya låten kan säkerligen uppfattas som sexistisk, men då får man komma ihåg att det här är gubbar som är uppväxta i en helt annan tidsålder. Låten rockar även om det knappast är någon Hells Bells.



måndag 10 november 2014

Sun City dokumentär

De är aktuella med såväl en ny skiva som en ny tv-serie. Till råga på allt visade SVT dokumentären om Sun City häromdagen, där David Grohl var huvudpersonen som såg till att rädda mixerbordet från den klassiska studion och spela in en sista (?) skiva med några vänner. Att få se Paul McCartney rocka med resterna av Nirvana var minst sagt underhållande.


Ni som missade det hela kan fortfarande se filmen här i drygt en vecka till:
http://www.svtplay.se/video/2453353/sound-city
För egen del var det en uppenbarelse att så många av mina favoritskivor kom från ett och samma ställe. http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_City_Studios Däribland Neil Youngs After the Gold Rush, Tom Petty & The Heartbreakers Damn the Torpedoes, Johnny Cashs Unchained och Nirvanas Nevermind. Tom Petty har spelat in hela fem skivor där. Den bästa av dessa är den redan nämna Damn the Torpedoes - en odiskutabel klassiker:
https://www.youtube.com/watch?v=QTp1YNhAxSw