söndag 21 december 2014

Ulf Lundells blogg

Ulf Lundell har börjat blogga. Jag trodde han hade skaffat en dator men i ett av hans inlägg skriver han att någon annan skriver av hans maskinskrivna och lägger in dem på datorn. Det verkar minst sagt omständligt och omodernt, för att utrycka sig milt. Jag och Uffe delar många åsikter men hans liv ser förstås helt annorlunda ut. Han har haft många kvinnor genom åren och är mig veterligen återigen stadgad med en betydligt yngre kvinna. I en intervju på SVT nyligen fick han frågan hur ofta han träffar sina barn och barnbarn. Han konstaterade då att det gjorde han inte alls. Det lät sorgligt tycker jag. Jag menar om han vore en sådan ensamvarg som han påstår varför lever han då ständigt med en kvinna vid sin sida? Hur som helst, bloggen är lite underhållande. Precis som när man läste Dylans självbiografi blir man varse att ens idoler är precis som vem som helst. De går också och funderar över livets vardagsbekymmer såsom hur man gör en perfekt Janssons frestelse. När det gäller det omtalade inlägget om att förbjuda svenska folket att spela Öppna landskap om SD får 20 % i valet, tror jag knappast att han tror det får någon verklig betydelse. Snarare handlar det om att han är frustrerad över sakernas tillstånd och vem är inte det förresten?
Själv håller vi på som bäst och julstökar. Idag gjorde vi julgodis med pojkarna. De gick in för det hela med liv och lust. Skapade staket och skålar av mandelmassa. Återstår att se hur många som vill avnjuta dessa skapelser. Somliga var ganska stora och det kan ju bli lite mäktigt med allt socker.
Annars kan jag rekommendera att kolla in den här videon. Första låten är grym liksom Protection som sätter igång ca 9:22 i inslaget.
http://www.npr.org/event/music/371905089/lucinda-williams-tiny-desk-concert?autoplay=true
God jul på er alla!

onsdag 10 december 2014

2014 års bästa skivor!

Jag har redan läst ett antal listor. Ett stort problem är förstås att man knappast har hört mer än en bråkdel men jag har i alla fall en favoritlista.

1. War on drugs "Lost in the Dream"
Det amerikanska indierockbandet från Philadelphia var åtminstone för mig helt okänt tills de släppte sin helt fantastiska skiva i år. Lost in the Dream är kanske den spellista som spelats flitigast av mig i år på Spotify.



2. Lucinda Williams "Down Where the Spirit Meets the Bone"
Lucinda Williams har varit en personlig favorit i många år, men sedan 2003 års World Without Tears har hon inte riktigt levt upp till förväntningarna. Dubbelskivan Down Where the Spirit Meets the Bone är emellertid hennes bästa skiva hittills. Tyvärr finns det inte så många videos på Youtube och skivan finns inte heller på Spotify men jag kan garantera att ni inte blir besvikna om ni köper den.



3. Kleerup "As If We Never Won"
Kleerup går från klarhet till klarhet och singeln Let me in hade årets bästa intro.
Missade ni förresten Kleerup på SVT i programserien de kallar oss artister kan ni se det avsnittet här:
http://www.svtplay.se/video/2479646/dom-kallar-oss-artister/avsnitt-4-andreas-kleerup
Förstår mig inte riktigt på hans "skapandeprocess" men det blir ju bra ändå.



4. First Aid Kit "Stay gold"
Systrarna Söderberg lyckades med att följa upp succén The Lion´s Roar med en skiva som kanske till och med var ännu starkare. Och spelningarna på Konserthuset kommer vi sent att glömma.



5. Ryan Adams "Ryan Adams"
Ryan Adams är inte lika "het" bland musikjournalister längre men jag tycker han är väl så bra som i början på 2000-talet. Kim släpptes inte som singel men är en av skivans starkaste låtar:


måndag 1 december 2014

Metallica sommarens höjpunkt på Ullevi

Höstens första riktiga förkylning var något i hästväg. Hela familjen har legat däckad med feber, snoriga näsor och en hosta som inte tycks vilja försvinna vilka mirakelkurer man än försöker sig på. Vad har hänt sedan sist? Jo, jag har läst att Johan Lindqvist i GP utsett Ullevi till en bättre konsertarena än Friends. Han har på sätt och vis rätt. Ullevi vinner på sitt centrala läge och det faktum att man misslyckats med att bygga en modern arena i Solna. Jag tror dock ändå att Göteborg kommer att ha svårt att konkurrera med Stockholm som Malmö i framtiden. De har som bekant fler nya arenor och hur gärna Johan Lindqvist än vill att One Direction och Foo Fighters ska fylla alla 67 000 platser tror jag de får svårt. Ullevi med 30 000 betalande kan kännas förvånansvärt ödslig. Sommarens stora konsert på Ullevi blir förstås Metallica. För även om alla i bandet fyllt 50 nu kan de fortfarande rocka. Biljetterna släpps imorgon och de lär ta slut samma dag. Så här lät de på Late Night Show för en dryg vecka sedan: