tisdag 29 september 2015

Jerry Lee Lewis 80 och Jan Lööf 75

En av mina FB-vänner uppmärksammade mig på att Jerry Lee Lewis fyller 80 år idag. Det är förstås väl värt att fira. Att han lyckats bli så gammal trots alla sorger och bedrövelser är imponerande. Jag minns fortfarande en norsk dokumentär om hans syster som jag såg för några år sedan. Hon drev någon form av pensionat/livsmedelbutik i deras gemensamma föräldrahem och drömde om att han en dag skulle komma hem igen. Han hade inte satt sin fot där på decennier men hans pistol låg fortfarande kvar under huvudkudden i pojkrummet.


 
Den gångna helgen besökte jag bokmässan. Det var precis som vanligt väldigt mycket besökare och kändisar. Men jag orkade inte hälsa på någon mer än Jan Lööf som firade sin 75 års dag där på söndagen. Han har gjort massor med minnesvärda barn- och ungdomsböcker men den absoluta favoriten är ändå filmen om Skrotnisse och hans vänner.
 
 

söndag 20 september 2015

U2:s inställda konsert i Globen

Jag läser om kaoset i Globen ikväll. Det förvånar mig inte. Dagens biljettsystem är extremt teknikberoende och utan ett fungerande datasystem kraschar allt. Det skulle lika gärna kunnat inträffa på en fotbollsmatch eller någon annan tillställning. Tänk om samma sak hade hänt på Friends Arena eller Ullevi med 65 000 besökare. Hur många ryms det i Globen 13-14 tusen? Det var lättare när alla hade fysiska biljetter. Nu räcker det med en streckkod i mobilen, förutsatt att streckkodsläsarna fungerar förstås. Jag förstår verkligen folks frustration. Det finns mängder med folk som investerat massor av tid och pengar för att se favoritbandet och så blir det så här. Jag minns själv besvikelsen när Neil Young ställde in i Slottsskogen för två år sedan. I efterhand får vi väl reda på om det bara var teknikstrul eller ett bombhot som orsakade kvällen tumult. Samtidigt är förstås folks besvikelse över en inställd konsert en mild bris jämfört med den desperation flyktingarna känner nere i Ungern. Nyheterna är deppigare än vanligt nuförtiden. Mediabevakningen kommer säkerligen att avta med tiden utan att saker och ting för den sakens skull blivit bättre i Syrien. Man kan bara hoppas att Europas länder tar sitt ansvar.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/rockbjornen/article21446557.ab

söndag 13 september 2015

Jerry Williams har hittat rätt

Jerry Williams samarbete med Ian Persson (fd Soundtrack of our lives) är klockrent! I mina öron har han aldrig låtit bättre.

lördag 5 september 2015

Ingen sjunger svensk rock som Thåström

Han är inte mycket för mellansnack. Men efter halva spelningen säger han i alla fall att "Det här är min favorit!" Sedan kör bandet igång Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce. Det är möjligt att han har rätt, men ingen sjunger svensk rock som Thåström. Han låter faktiskt bättre än någonsin och på sina senaste skivor har han hittat ett sound som passar honom perfekt. Publiken på Liseberg är som vanligt lite avvaktande. Det blir alltid så när mer hälften mest gått dit för att de ändå har årskort. Men jag tror inte det var många som gick hem i förtid för bandet såväl som Thåström levererade verkligen. Att han sådan har ett kroppsspråk som en gammal fågelskrämma får man bara acceptera. Det kallas för inlevelse. Bästa låtarna? Jeffrey Lee Pierce, Biografi och avslutande Ner mot terminalen.