onsdag 30 december 2015

Lemmy offer för myten om sig själv

Jag har nu läst spaltmeter av hyllningar till Lemmy. Alla är rörande överens om att han var rock n´roll-myten personifierad. Hans konsumtion av tabletter, sprit, cigaretter och kvinnor var svåröverträffad men de sista två åren verkar myten ha levt sitt eget liv. Han fick diabetes, svåra hjärtproblem och sedan slutligen cancer. Det känns lite sorgligt alltsammans att han fick kämpa så hårt ända in i det sista utan att någon förutom möjligtvis hans närmaste förstod allvaret. Det är bara två veckor sedan Motörhead avslutade sin Europaturné i Berlin. Han var oerhört mager på slutet och när han pratade sluddrade han så ingen förstod någonting. Det är förstås inte så han vill bli ihågkommen. Nej, så här gruppen ska låta. Med basen så hårt strängad att den nästan låter som en gitarr:


 

tisdag 29 december 2015

Lemmy är död!

Lite overkligt med tanke på att Motorhead spelade i Sverige för bara en månad sedan. Enligt skivbolaget fick han sitt cancerbesked på annandagen och dog två dagar senare. Jag misstänker att han vetat om det betydligt längre än så. De senaste åren har han varit minst sagt skröplig. Jag såg bara Motorhead en gång och det var på Way Out West 2014. Redan då märktes det att han var sjuk. Han rörde sig knappt alls och gick av scenen för att vila efter halva konserten. Han var inte beredd att kompromissa utan ville fortsätta leva som en rockstjärna ända in i det sista. Men med en diet av cigaretter och whisky borde man inte kunna bli 70 år så det var ändå imponerande.


måndag 7 december 2015

Ryans Adams 1989 kanske årets bästa skiva?

När jag ska sammanfatta årets bästa skivor kan jag inte låta bli att ranka Ryans Adams coverskiva av Taylor Swifts 1989 som en av årets allra främsta. Det hör knappast till vanligheterna att man väljer att tolka en hel skiva med en annan artists låtar och att man gör det med en platta som bara är något år gammal är ännu ovanligare. Men det kanske mest underliga i det här sammanhanget är att Taylor Swift och Ryan Adams kommer från så olika musikaliska världar. Tyvärr är ljudet på videon från Letterman (se nedan) rätt uselt men jag tror ändå ni kan höra skillnaden. Lite kuriosa i sammanhanget är att Taylor Swift tog bort sina låtar från Spotify för att hon fick för lite betalt. Detta ledde till att  antalet visningar på Youtube med hennes låtar fullkomligt exploderade. "Kidsen" valde helt enkelt att lyssna där istället. Att skivbolaget skulle få fansen att köpa filer eller fysiska skivor 2015 var helt enkelt orealistiskt. Videon till Bad Blood har exempelvis till dags dato spelats mer än 658 miljoner ggr...