söndag 20 mars 2016

Femte Beatlen död

Beatlesproducenten George Martin dog den gångna veckan. Han gick under benämningen den femte Beatlen och det är inte konstigt eftersom han producerade samtliga deras skivor förutom Let It Be. Jag såg honom prata på Studentafton i Lund för omkring 15 år sedan. Temat för kvällen var hur han producerade Sgt Pepper, en av världens bästa skivor. De använde tekniker som ingen skådat förut: klippte sönder och klistrade ihop låtsekvenser för att åstadkomma psykedeliska ljud, riggade inspelningsutrustningen så att det gick att spela in låtar med fler instrument, hämtade instrument från Indien mm. Jag minns också att han avfärdade gruppens stora drogkonsumtion och menade att det var mycket myter. Lucy in the Sky with Diamonds (LSD) var inte ett resultat av ett LS- rus utan motivet från en barnteckning av Lennons son Julian. Redan i samband med besöket i Lund var George Martin nästan döv pga av alla år i studion. Det är ödets ironi att en man som varit med och skapat så mycket vacker musik fick leva de sista åren av sitt liv utan att kunna höra den alls. Men han fick i alla fall bli 90 år och det är inte fy skam.


Annars har den gångna veckan förstår handlat mycket om Kents sista turné och skiva. De lyckades skruva upp förväntningarna riktigt ordentligt och biljetterna till turnén sålde slut på en nolltid i lördags. Frågan är vad de ska göra sedan? Pilla sig i naveln och räkna Stimpengar? Nya singeln är i alla fall riktigt bra.


fredag 11 mars 2016

Fredagslåten - The Kills Doing It To Death

The Kills är tillbaka med en ny singel och i juni kommer nya skivan. Jag gillade deras första skivor men sedan dess har jag glömt av dem. Nu finns det skäl att hålla utkik efter nya skivan för det här låter som i fornstora dagar.


lördag 5 mars 2016

Somebody That I Used to Know på många olika sätt

Jag hörde Gotyes fem år gamla Somebody That I Used to Know idag. Det är verkligen en One hit wonder men samtidigt en förbaskat bra låt. På Wikipedia står det att det är det mest sålda digitala singeln någonsin. Men det roliga med låten är i mitt tycke alla coverversioner som finns på Youtube. Star Wars varianten kanske inte verkar så rolig men när George Lucas dyker upp efter lite drygt 3 minuter skrattar åtminstone jag. För att inte tala om när jag kollar in den från Wote längst ner. Det blir inte mycket roligare än så.