onsdag 16 december 2020

Missa inte Jakten på en mördare

Om ni inte sett SVT serien Jakten på en mördare bör ni göra det nu. Sista avsnittet gick på tv i söndags men den går givetvis att se på SVT Play också. Regissören och manusförfattarna som tidigare bland annat gjort Lasermannen tillsammans har skapat en oerhört välgjord serie som inte bara skildrar tragiska dödsfall, utan också beskriver tidsandan på ett helt enastående vis. Scenerna med post-it lappar och värdeord är som hämtade från mitt eget arbetsliv. För att inte tala om tidsrapportering, stolliga blanketter och okänsliga HR-människor. Lägg därtill alla miljöer, bilar, prylar och det ständiga rökandet. Det är verkligen svensk nutidshistoria. Morden och brottsutredningen är välbekant eftersom jag sett och läst en hel del om det hela. Leif GW har bland annat gjort dokumentärer om saken. Mordet på Helene från Hörby är verkligen en fasansfull historia. Måste slutligen skriva något om musiken. Det är massor av musik från den aktuella tiden. Bland annat en riktigt otäck scen där Natten av Wiehe och Azelius spelas i bakgrunden. En väldigt bra låt! 



2 kommentarer:

  1. Vi som bodde i Skåne när Helénmordet skett känner inte riktigt igen polisarbetet. Hennes anhöriga (kusiner) samt andra tidigare brottslingar i Hörby pekades ju ut som skyldiga mest hela tiden. Det var en massmedialt smutsig tid. Skånes lokaltidningar tävlade om vem som kunde vara värst. Kristianstadsbladet vann.

    SvaraRadera
  2. Fast här handlade det mest om polisarbetet som följde ett par år efter mordet. Den första utredningen verkar varit rena rama fiaskot.

    SvaraRadera