tisdag 27 augusti 2013

Idag för 22 år sedan släpptes Pearl Jams debutskiva Ten

Skivan är kanske det bästa som spelades in under 1990-talet. Jag har snöat in lite på gruppen på sistone (igen) efter att ha sätt Cameron Crowes dokumentär Twenty i somras. Den kan jag varmt rekommendera.


 
Här en gammal favorit från Ten framförd live nu i sommar:
 

måndag 19 augusti 2013

Roger Waters gjorde ingen besviken på Ullevi

Jag läste en intervju med Roger Waters för ett tag sedan där han berättade om The Wall-turnén. Han redogjorde för hur han låter produktionsteamet spela in varje konsert och sedan tvingar bandet se hela spelningen efteråt. Allt för att utröna om något kan göras bättre till nästa gång. Kort sagt han är en perfektionist men så blir det väldigt bra också. Faktum är att jag aldrig någonsin sett något liknande. Under konsertens första halva bygger man upp en gigantisk vägg tvärs över scenen och hela Ullevis kortsida. Väggen används för att projicera ljus, filmer. bilder och gigantiska animationer. Alltsammans kombinerat med ett ljud som slår det mesta. Hela arenan är full av högtalare och när man hör ljudet av anfallande helikoptrar och flygplan är det så man vill ducka. Allt är så proffsigt gjort. Det är så långtifrån du kan komma från scenbygget i den satiriska musikfilmen Spinal Tap. Efter halva konserten är det plötsligt en 20 minuter lång paus. Det är min ändå invändning mot konserten. Varför var det nödvändigt? Efter pausen fortsätter konserten med muren intakt. Nu framförs också några av konsertens absoluta höjdpunkter som Comfortably Numb och Waiting for The Worms. Mot slutet av konserten raseras muren och bandet framför Outside the Wall. Jag kanske bör lägga till att musikaliskt är det förstås lika oklanderligt som visuellt. Roger Waters och bandet tackar för sig och sedan är det hela över.




Här en sekvens ur Spinal Tap när bandets manager får reda på att Stonhengerekvisitan de beställt inte riktigt ser ut som de hade tänkt. Ännu roligare är det förstås när de ska uppträda med densamma men det finns tyvärr inget sådan klipp på Youtube. 



Mer spektakulär inledning än så här får man leta efter. Spela fram till 3.01 om ni inte orkar kolla hela:



fredag 16 augusti 2013

Fredagslåten



Imorgon blir det Roger Waters.  En kollega från mitt gamla jobb hade en biljett över så nu håller jag tummarna för att det blir uppehåll imorgon kväll på Ullevi. Frågan är om det blir fullsatt? Det verkar vara gott om biljetter över trots ganska humana priser. De billigaste biljetterna kostar 275 kr.

måndag 12 augusti 2013

Bäst på Way Out West

Jag kan konstatera att mitt inlägg om Olle nu har lästs av flera hundra. Det är roligt att många läser men det hade förstås varit ännu roligare om det handlade om något annat. Men skandaler säljer bättre än det mesta. Det vet varenda kvällstidningsjournalist.
Frågan alla ställer sig efter den inställda Neil Youngkonserten är varför han inte dök upp där själv på scenen? Han hade kunnat ge publiken en konsert med bara munspel och gitarr. Det går inte annat än att misstänka att han var trött och tog tillfället i akt för att få en stunds semester. Han har ju haft en produktionstakt som bara Bob Dylan kan matcha och slutet av augusti börjar turnén i Nordamerika.
Jag tog som många andra som egentligen bara hade biljetter till torsdagen valde att besöka festivalen under lördagen (fredagen hade jag förhinder). Såg bland annat Phosphorescent, Public Enemy och Alicia Keyes. Alicia fick strålande recensioner i GP och visst var det bra men jag kunde inte låta bli att tycka att första halvan av konserten var alltför välrepeterad. Det fanns inte något utrymme för någon spontanitet. Alla dansare och musiker följde manuset till punkt och pricka. Men det är klart hon sjunger fantastiskt och många av låtarna från senaste skivan är grymma. Stämningen i punliken var det inte heller något fel på. Kolla in videon längst ner.

Phosphorescent - kan bli min nya favorit:




Flavor Flav har fyllt 54 men det kan man inte tro när han hoppar runt i sina stora short och kepsen på sned. Men varför han tillägnade konserten Michael Jackson begriper jag fortfarande inte riktigt. En svart man som försökte se vit ut? Var det ett skämt?  
Alicia Keyes - This girl i on fire! 

fredag 9 augusti 2013

Neil Young sabbade feststämningen

Jag fick ett sms från min syster igår kväll. Neil Young ställer in stod det! Ett dåligt skämt trodde jag först, men det var det såklart inte. Årets sämsta nyhet däremot. Sällan har jag varit med om en sådan kollektiv besvikelse som igår kväll. Vi var många tusen som köpt dyra biljetter och rest långt (ja kanske inte jag då) för att se Neil Young. Han var den enda i Way Out West programmet som ensam kunde dra så mycket folk. Men jag kan inte låta bli att tycka synd om fetsivalledningen och jag tycker trots allt att kompensationen att få gå på resten av festivalen gratis är ok. Själv kan jag inte gå idag men återkommer gärna imorgon för Public Enemy, Alicia Keys och de andra. Det blir nog mycket folk på Rodriguez idag. Han är nog den enda som verkligen tilltalar 50+ gänget.

onsdag 7 augusti 2013

Bedrövligt dålig konsert med Olle på Liseberg

Ulf Lundell sa något gång på 1980-talet att en inställd spelning är också en spelning. Det var på den tiden när han söp som ett svin. Olle borde nog ha lyssnat på dem visdomsorden och ställt in kvällens spelning på Liseberg. Jag vet inte vad som var mest pinsamt. När han ramlade in i trumsetet, när han tappade micken, när han sjöng falskt som en kråka eller när han hoppade ner från scenkanten och skar sig vid ögat så blodet forsade. Killen i keps till vänster på bilden gjorde sitt bästa för att fixa i ordning alla sladdar och instrument som Olle lyckats sabba men det gick ärligt talat sådär. Bandet kämpade också. De fyllde i när Olle glömde sjunga och spelade på trots alla pinsamheter, men de hade ärligt talat gjort en bättre konsert utan honom. Det var faktiskt sorgligt att se. Inte minst eftersom jag hade så bra spelning på Lorensbergsteatern från i vintras i färskt minne. Jag hoppas verkligen att detta bara var ett mindre snedsteg men konserten i Falkenberg var tydligen också bedrövlig. Hoppas han får chansen att revanschera sig men till Liseberg kommer han nog aldrig igen.


Olle med micken i brallorna - där borde den ha stannat