onsdag 7 juli 2010

Ingen festival

Idag skulle Hultsfredsfestivalen ha börjat. Det blev som bekant ingen festival. Jag tycker det är synd. Det måste vara ett hårt slag för kommunen och regionen. De har levt på festivalen under så många år att de börjat ta den för givet, men utblir de stora artisterna kommer inte publiken, så enkelt är det. Jag har varit där tre gånger 1999, 2001 och 2002. Det var år med många stora artister såsom Iggy Pop, Manic Street Preachers, Suede, Hole, Joe Strummer & The Mescaleros, Chemical Brothers, Black Rebel Motorcycle Club, Sonic Youth, Weezer, Outkast, Limp Bizkit (även om de knappast är min favoriter) med flera. I år var programmet inte ens i närheten. Scissor Sisters, Erykah Badu och Empire Of the Sun var de tre största artisterna. Om man tittar på vilka Peace and Love i Borlänge lyckades boka blir det uppenbart att Hultsfredsfestivalen hade halkat hopplöst efter. Eller vad sägs om Jay-Z, Lilly Allen, Patti Smith, Alice in Chains, John Fogerty, Julian Casablancas, Rocky Ericson, Roby, NOFX, Kim Wilde, The Ark och The Hives? Kort sagt det fanns någon för alla och det är en förutsättning när konkurrensen är så stenhård. Det finns ju festivaler överallt (till och med i Borås).
Men jag kan inte låta bli att tycka synd om Hultsfreds kommun och de 5 000 personer som lagt ut över 2000 kronor för en tredagars biljett. De får väl knappast några pengar tillbaka.

1 kommentar:

  1. Det var inte bara artistutbudet som sprang ifrån Hultsfredsfestivalen och gjorde att publiken svek. Det var besvärligt att ta sig till och från Hultsfred, sovmöjligheterna var inget vidare och sett till tiden på året var det vanskligt: ofta regnigt och kallt om nätterna. Köpstark publik i vår egen ålder väljer mkt hellre mer bekväma festivaler med bättre kommunikationer, mat och dryck. Stadsfestivalen Way Out West tex som för mig betytt mkt mer än Hultsfred. Ingen kan förneka Hultsfredsfestvalens storhetstid men inte ens den mest betydelsefulla rockinstitution kan överleva på gamla meriter. Det gäller att ständigt utvecklas, vara kreativ och uppfinna sig själv på nytt.

    Scenen Dalhalla brottas också med stora problem just nu. Inte för att de saknat resurser utan för att de använt resurserna fel. Genom att försöka tilltala alla har de nästan tappat bort det som gör stället unikt.

    Kolla på just de stora artister du listat. De har hållit sig kvar genom att envist kombinera nytänkande med att bevara sin röst, sin särart. Alla som vet det minsta om musik vet att Jay-Z rappar, att John Fogerty gungar och att The Hives rockar på scen. Det enda vi visste om Hultsfredsfestivalen på slutet var att den inte var lika bra som den en gång varit. Det säljer inte.

    SvaraRadera