tisdag 25 maj 2010

Vem var Patty Hearst?

I slutet av "Roland the Headless Thompson Gunner" sjunger Warren Zevon:
The eternal Thompson gunner
Still wandering through the night
Now it's ten years later, but he still keeps up the fight
In Ireland, in Lebanon, in Palestine and Berkeley
Patty Hearst heard the burst
Of Roland's Thompson gun and bought it
Jag har aldrig fattat vem den där Patty Hearst var tills för några dagar sedan. Då såg jag den utmärkta dokumentären "Guerilla - kidnappningen av Patty Hearst" på SVT. Det går att fortfarande att se den här:
http://svtplay.se/v/2001465/dox/guerilla_-_kidnappningen_av_patty_hearst
Patty Hearst var barnbarn till den stormrike tidningmagnaten William Randolph Hearst. Hon kidnappades av den Symbiotiska befrielsearmén SLA. De krävde att familjen skulle skänka stora bidrag till fattigdomsbekämpning vilket de också gjorde men hon hölls kvar så länge som gisslan att hon till slut började sympatisera med sina kidnappare. Till slut vände hon sin familj ryggen och gick med som fullvärdig medlem i SLA. Bland annat hjälpte hon till att råna en bank. För att göra en lång historia kort blev hon så småningom "befriad" av FBI och hennes advokater menade att hon blivit hjärntvättad. Hon dömdes till fängelse men släpptes efter mindre än två år.
Låten "Roland the Headless Thompson Gunner" var den sista låten som Warren Zevon framförde live inför publik hos David Letterman. Han dog några månader senare i lungcancer men det var inget dåligt sista framförande eller vad tycker ni?
http://www.youtube.com/watch?v=9p9CxJazR_U

2 kommentarer:

  1. Internationellt har Norrmalmstorgsdramat från augusti 1973 gett namnet "Stockholmssyndromet".
    Inlåsta kidnappade bankanställda i bankvalvet under bankkontoret fick en så god relation med Janne O & Clark O att de tog ställning emot polisen och de (Palme bland annat)som försökte få dem loss genom förhandlingar. Patty Hearst gick ju ännu längre - tyvärr. Man kan ju undra varför hon fick så lågt straff.........

    SvaraRadera
  2. Jo, det är ju lite samma sak fast med det finns ändå vissa skillnader. Den här "kidnappningen" varade ju i mer än ett år. Hon hade bevisligen flera möjligheter att fly och hon gick själv gick över gränsen och deltog i ett rån. Men i dokumentären pratades det också om Stockholmssyndromet och advokaterna lyckades ganska väl med att få henne att framstå som ett oskyldigt offer.

    SvaraRadera