onsdag 27 november 2013

Bisarr debatt i Veckans brott

Igår kollade jag på Veckans brott och det var något av det mest absurda jag någonsin sett på tv. I programmet visades dokumentärfilmen "Kvinnan bakom Thomas Quick". Filmen beskrev hur det gick till när Säters psykologer hjälpte Thomas Quick erkänna i stort sett vartenda olöst spaningsmord i Sverige och Norge. Psykologerna var alla anhängare av synen på att man kan förtränga och glömma hemska och traumatiska händelser och att dessa sedan kan lockas fram under terapi. Idéerna kom från en äldre dam (psykolog) i Stockholm som på något obegripligt vis fått en stora skara anhängare bland hjärnskrynklarna på Säter. Men det verkligt märkliga var det som hände efteråt. Först dök Thomas Quick (!) upp i studion och satt och småpratade med Leif GW och filmaren Dan Josefsson. Sedan kom f.d. Justitiekanslern Göran Lambertz (numera justitieråd i HD) in och började försvara polis, åklagare och domstolar som dömt Thomas Quick. Sällan har jag sett någon göra bort sig så i direktsänd tv. Bland annat hävdade han att det fanns tekniska bevis som kunde binda Quick vid morden. När Leif GW undrade vilka dessa bevis skulle kunna vara, avslöjade han att det var spårhunden Sampo som skällt på en av de dussintalet platser Quick pekat ut att han gömt kroppen efter Johan Asplund. I detta läge började i alla fall jag undra ifall jag undra ifall Lambertz blivit spritt språngande galen. Inga kroppar eller mordvapen har någonsin hittats och är att Quick i de flesta fall varit helt obekant med platserna där personerna försvunnit. Idag är i stort sett alla morden preskriberade och de anhöriga lär väl aldrig få frid. Hela spektaklet slutade med att Beatrice Ask dök upp och berättade att regeringen ska tillsätta en kommission som utreder hela härvan. Har vi hört den förut?

Ja ja, måndags släppte Springsteen en ny singel - High Hopes heter den. Nya skivan får vi dock vänta på till mitten av januari.


1 kommentar:

  1. Håller med. Förvirrade Sture som blev seriemördaren Thomas för att sedan bli frikände Sture igen går utanpå det mesta. Det mest underliga är att han fortfarande hålles inlåst på Säters fasta paviljong där endast dömda sitter. Göran Lambertz olika utspel visar bara att de två bör byta plats med varandra.
    Din enkät nedan - som nu stängts - har jag aldrig sett förut. Låg den bakom bilden på Nina ?

    SvaraRadera