tisdag 7 december 2010

30 år sedan John Lennon mördades

Imorgon är det 30 år sedan John Lennon dog. Det firar SVT med att visa en dokumentär om hans mördare. Ibland undrar man hur de tänker. Det sägs att den främsta anledningen till att Mark Chapman gjorde det (förutom att han var knäpp i bollen då) var för han ville bli känd. Av den enkla anledningen borde man inte göra några dokumentärer om honom överhuvudtaget. John Lennon skulle blivit 70 år gammal den 9 oktober i år om han hade fått leva.
En personlig favorit bland alla hans låtar är "How do you Sleep?" Låten visar att han knappast var helt lätt att leva med alla gånger. Den skrevs som ett direkt svar på vissa uttalanden från Paul McCartney och inleds med orden:
So Sgt Pepper took you by surprise
You better see right through that mother's eyes
Those freaks was right when they said you was dead

Och i andra versen sjunger han:
The only thing you done was yesterday
Det går knappast att misstolka då det är ett välkänt faktum att McCartney skrev Yesterday. Men det mest intressanta med låten är att låten visar ganska tydligt att Lennon hade många olika sidor. Det var inte bara Peace, Love & Understanding utan han kunde allt bita ifrån också. Man brukar säga att man inte ska skiljas som ovänner. Frågan är vad man säger om någon av Lennons kaliber skriver en hatlåt till en? Det är svårt att göra ogjort.
http://www.youtube.com/watch?v=GK7CLXHSr1M
Lemmy skriver förresten i sin självbiografi om när han såg John Lennon första gången. Han var på en Beatleskonsert när någon i publiken kallade någon i bandet för "faggot". Lennon hoppade ner från scenen och slog till killen i ansiktet. Detta imponerade djupt på den blivande hårdrocksikonen och han menar än i denna dag att Beatles var mer rock n´ roll än Stones.

1 kommentar:

  1. Aldrig hört talas om, man kan säga att jag är rätt enkelspårig när det gäller böcker ;)

    SvaraRadera