söndag 14 februari 2010

Nacka dokumentär

Har svårt att känna riktig entusiasm inför vinter OS. Tycker mer om sommarvarianten, men det är klart man ser fram emot hockyeturneringen. Fast utan Sudden och med en matchotränad Foppa blir det nog inte OS guld den här gången.
Kunskapskanalen sänder ett antal dokumentärer av Tom Alandh. Idag såg jag Nacka - myten och människan. Jag har sett den förut men det var många år sedan. Ni kan själv kolla in den här:
http://svtplay.se/v/1884937/dokumentarklassiker/nacka_-_myten_och_manniskan
Jag tycker den är bra. Man blir fundersam över hur snabbt en människa kan gå ner sig. 38 år gammal spelade han fortfarande fotboll i Hammarby. Sju år senare hade han supit ihjäl sig, fast om sanningen ska fram hade väl nedgången startat långt tidigare. Kanske redan när han såldes till Palermo på Sicilien. Han fick bo ensam i ett litet kyffe under en läktare på stadion. Långt från sin familj i Milano. Efter bara nio matcher valde han att flytta hem till Sverige för att fortsätta tjäna pengar på fotbollen. Men att lämna sin familj var kanske inte det smartaste draget. Han mådde konstant dåligt över att han övergett dem samtidigt som han hade problem med spriten och en karriär i utförsbacken. Ja, ni kan ju se filmen själva.
En annan film jag sett under helgen var Flickan som lekte med elden. Den var inte lika bra som Män som hatar kvinnor, men ändå klart sevärd. Annars ser jag mest fram emot Scoreses Shutter Island som är en filmatisering av boken Dennis Lehanes Patient 67. En personlig favorit.
http://www.youtube.com/watch?v=c4bznTvfP6k

2 kommentarer:

  1. Jag har sett filmen om Nacka minst 10 ggr. Den bästa Tom Alandh producerat.
    Beträffande Nackas stora alkoholproblem startade de tidigt i Milano. Han var en Dr Jekyll-Mr Hyde, även när han var som bäst på fotbollsplanen 1953-54. Kanske hade hans liv fått en annan vändning om ledningen i Inter fått in honom på ett behandlingshem 1959. Istället sålde de honom till Sampdoria i Genoa där allt egentligen brakade samman. Palermo inte ens värt att notera i sammanhanget. Där levde han i misär - styrd av tabletter och sprit i symbios. Tillbaka i Sverige på 60-talet umgicks han mycket med Cornelis & Co i Stockholms krogsväng, vilket ledde till att även Hammarby till slut tröttnade på sin största stjärna någonsin.
    Många stora idrottsmän har gått under efter Nacka, men ingen har omsatt så mycket pengar under så lång tid som han. Enligt Kurt Hamrin, som blev 75 år i november 2009 försörjde Nacka minst 15 personer i Italien och Sverige under 50-talet. År ut och år in.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var nog så att han fick allvarliga problem ganska tidigt i livet, men det gör inte hans karriär mindre imponerande. Det kan inte finnas många svenska fotbollsspelare som varit så bra så länge.

    SvaraRadera