måndag 21 mars 2011

Boxning på film

Jag var och såg The Fighter igår. En fantastiskt bra film. Det är nåt visst med boxningsfilmer. Jag har sett ett antal genom åren. Mina favoriter är den första Rockyfilmen, Cinderella man, The Boxer, The Hurricane och givetvis Tjuren från Bronx. Men frågan är om inte de två dokumentärfilmerna When we where Kings och Thriller in Manila är bäst.
When we where Kings handlar om matchen mellan George Foreman och Muhammad Ali i Zaire 1974. Matchen brukar kallas för The Rumble in the Jungle. Den 32-årige Ali var folkets hjälte och fick den 7 år yngre Foreman att framstå som diktatorn Mobutos favorit. Mycket på grund av att han hade samma typ av hund som Mobutos säkerhetsstyrkor brukade använda sig av (tror det var en schäfer). Foreman började matchen med en otrolig energi och pucklade på Ali i sju ronder. Ali stod emellertid fortfarande på benen och i den 8:e ronden gav han igen genom att knocka Foreman.


Thriller i Manila handlar om matchen på Filippinerna mellan Ali och Joe Frazier i oktober 1975. Filmen beskriver till stora delar händelsförloppet från Joe Fraziers perspektiv. Inte minst eftersom Ali själv inte medverkar i filmen annat än i gamla filmklipp. Ali hade talets gåva och snackade otroligt mycket skit om sina motståndare. Det var en del av uppladdningen inför hans matcher och pressen älskade att citera honom. Inför matchen mot Frazier i Manila påpekade han gång på gång likheterna mellan Frazier och en gorilla. Frazier tog mycket illa vid sig och faktum är att han aldrig förlåtit Ali. Matchen mellan Frazier och Ali är sannolikt den bästa (värsta) boxningsmatchen som ägt rum. De slog varandra sönder och samman i 14 ronder innan Fraziers läkare valde att bryta matchen i pausen mellan 14 och 15:e ronden. Frazier såg då ingenting längre. En kombination av en gammal skada på det ena ögat och att det andra var så igensvullet. Båda boxarna var helt färdiga och Alis team var på väg att kasta in handduken samtidigt men det blev alltså Ali som stod som segrare. Frazier är fortfarande bitter över förlusten och menar idag att det var han som gjorde att Ali fick Parkinson.

2 kommentarer:

  1. Det är även kul att se fighting "på riktigt"

    SvaraRadera
  2. Jag är svag för filmen Fat City från början av 70-talet. Har sett den 4 ggr.
    Beträffande Alis värnpliktsvägran hade han mycket stor del i att miljoner av amerikaner ändrade åsikt om militärinsatserna i Vietnam. Att han dessutom är den bästa tungviktsboxaren genom alla tider råder det inga som helst tvivel om.

    SvaraRadera