tisdag 15 mars 2011

Stefan Sauk pratar zenskräck

Idag var jag och lyssnade på Stefan Sauk. Han pratade om "Zenskräck" på Bio Roy. Det var jobbet som bjöd så jag behövde inte betala en krona men Stefan tar nog rätt bra betalt. Det brukar kändisar göra. Det var inte första gången jag gick på den här typen av föredrag. Jag har sett och hört rätt många prata om detta ämne. Det är rätt tacksamt då de flesta människor avskyr att stå framför en publik. Stefan Sauk gillar att stå i centrum och visst är han rätt rolig emellanåt. Han drar vitsar och berättar anekdoter. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över om han verkligen har något att lära oss andra? Hade det inte varit mer nyttigt att lyssna till en person som verkligen hatar att stå där framme men som ändå gör det framgångsrikt? Sauk pratar om att orsaken till att de flesta tycker det är obehagligt på scen är att vi är flockmänniskor som härstammar från aporna. Vi vill inte lämna gruppen eftersom vi är rädda att bli utsötta. Jag tror snarare att det handlar om att vi inte vill bli bedömda. Vi vill inte bli recenserade och vi är rädda att misslyckas. Sauk bryr sig inte vad andra tycker. Han tränar karate och tycker nog väldigt bra om sig själv. Han tar upp den ena kvinnan efter den andra och frågar hur de mår. De mår jättedåligt! De vill inte stå där uppe på scen. Stefan tar dem i handen och pratar lugnande (åtminstone till de lite yngre kvinnorna). Under hela föreläsningen tar han inte upp en enda man. Kvinnorna är förresten nästan alltid chefer visar det sig. (Hur jag vet det? Jo, han börjar med att intervjua dem.) Hur som helst. Det är väl chefer som har tid att gå på dyra föreläsningar dagtid. När vi går därifrån har vi fått reda på att man inte ska ha händerna i fickan, öva mycket, försöka prata ledigt, använda egna ord osv. Fast det mesta av det där visste vi nog redan innan.

3 kommentarer:

  1. Haha, jag kan verkligen känna igen mig. Har varit på en del föredrag av den här typen och de gör mig bara mer och mer irriterad. Ta in någon som verkligen har något att lära ut. No offence till Stefan Sauk, men är det inte mer intressant att lyssna på någon psykolog el specialist av något slag än någon populär livscoach eller skådis...? De kan sällan något mer än att stå på scen, men hallå, det krävs mer än att kunna framföra. Man måste ju ha innehåll också!

    SvaraRadera
  2. En av våra riktigt stora skådespelare - Ulf Palme - drog sig tillbaka 1970 - efter att under 20-talet år lidit av svår scenskräck. Om jag minns rätt fick han feber och ansiktsryckningar flera timmar innan han skulle upp på scen. Av dagens mer kända aktörer har jag bara på nära håll sett något liknande hos Fredrik Lindström.

    SvaraRadera
  3. Radiogirl: Verkligen! Det värsta är att de flesta i lokalen verkar köpa allt de säger. De förblindas av deras karisma. Jag känner mig som en sur gammal gubbe som vill sticka hål ballongen.
    Hans: Jaså, Fredrik Lindström har scenskräck. Jag såg honom i Lund en gång och då var han fantastiskt rolig.

    SvaraRadera