tisdag 17 mars 2009

Positiva effekter med nedladdning

Det är lätt att konstatera att det kommer fler stora artister än någonsin till Sverige i sommar. Detta är naturligtvis en direkt följd av att de inte tjänar lika stora pengar på skivförsäljningen längre. U2, Bruce Springsteen, Madonna, Metallica, AC/DC och The Killers spelar alla i Sverige i sommar. Och då har inte ens Way Out West presenterat hela sitt program ännu. De kommer garanterat försöka få hit någon av samma dignitet. Kanske får se Nine Inch Nails, Pearl Jam eller 50 Cent i slottskogen? De kommer alla att ge ut nya skivor under våren. En annan inte helt orealistisk gissning är David Bowie (han är väl en av få som kan mäta sig med Neil Young).
Hur som helst kan man konstatera att konsertbranschen blomstrar och då har jag ändå bara nämnt de artister som kan fylla de stora arenorna. Men det är samma sak på de mindre scenerna. Jag har aldrig sett ett så digert spelprogram som Storan, Trädgårn, Sticky Fingers och Konserthuset haft det senaste halvåret. Det finns något man vill se varje vecka. För att ta ett exempel: Nästa helg spelar Laleh, The Hives och Thåström här i Göteborg. Under samma helg!

1 kommentar:

  1. Det gick bra att se artisterna live när det såldes LP-skivor också. Problemet nu är väl att de mindre orterna i Sverige bara får se dansbanden och idolfinalisterna. Riktigt stora besöker bara Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Försäljningen av skivor var tidigare en trygghet för många. De uppträdde då också i svt utan krav på stora ersättningar. Nu verkar de få betalt även för promotion!
    Hans

    SvaraRadera