torsdag 5 mars 2009

James Brown

Såg en dokumentär med James Brown idag. Den gick egentligen på SVT förra fredagen men jag hade spelat in den. Hur som helst. Den var riktigt bra. Han verkar varit en mycket speciell person den där mr Brown. Under 1960-talet var han verkligen kung på scenen, men från mitten av 1970-talet började det spåra ur. Hans musik sålde inte som förr, han började bråka med frugan och ta en massa droger. Kort sagt det gick åt fanders.
En rolig sekvens i filmen var när hans fd. bandkollegor berättade om hans bestraffningssystem. Om de gjorde något han inte gillade så bötfällde han dem. Genom att öppna och knyta handen ett visst antal gånger visade han hur mycket de skulle få betala. Varje hand betydde fem dollar. Helt sjukt. Men det riktigt bisarra var vad som kunde orsaka böterna. Det räckte med en skrynklig kavaj eller att man spelade fel.
En annan sevärd episod i filmen var från en livekonsert i slutet på 1960-talet. James Brown uppträder då det plötsligt klättrar upp en massa folk ur publiken. In stormar en massa hormonstinna poliser och de börjar genast slå med sina batonger. Men då säger James Brown jag fixar detta själv och ber poliserna gå. Sedan håller han en utläggning att det inte är schyst mot resten av publiken att bete sig på detta vis. Inte heller är det rätt mot den svarta rasen (!). För det här var en tid då USA skakades av kravaller efter mordet på Martin Luther King och alla på scenen var svarta. Publiken lämnade scenen snabbt och konserten kunde fortsätta. Iskallt agerat!
Ska ni lyssna in er så köp gärna samlingen James Brown 40th Anniversary Collection. Den innehåller alla hans största låtar. Inklusive mina favoriter Papa´s got a brand new bag, It´s a man´s, man´s world, I got the feelin och The Payback.
Här kan ni dessutom få lite danstips av the man himself:
http://www.youtube.com/watch?v=Zdz88MBWomo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar