lördag 21 mars 2009

Rättelse och Slumdog Millionaire

Somliga av er har påpekat att det är ju faktiskt inte förrän på tisdag som The Hives spelar här i Gbg. Med andra ord stämmer det inte att Thåström, Laleh och The Hives alla spelar här på samma helg. The Hives får vi vänta två dagar för att se och höra.
Jag var och såg Slumdog Millionaire med några vänner häromdagen. Den var helt ok även om det kanske var lite överdrivet att belöna den med 8 (!) Oscar. Det är intressant att se en film som på alla tänkbara vis är västeuropeisk, men som ändå utspelar sig i Indien med indiska skådespelare. Filmens dramaturgi (dvs hur filmen är uppbyggd och historien berättas) är väldigt välbekant. Till skillnad från hur det brukar vara när man ser film från övriga världen. Hur som helst. När man ser andra indiska filmer brukar det inte sällan förekomma ett eller par sång- och dansnummer i filmerna. Ofta sker detta när det i västeuropeiska filmer visar någon form av kärlekscen. Sådant får nämligen inte visas i Indien, så istället väljer man att sjunga en sång. Jag tycker det är ganska underhållande. I Slumdog Millionaire fanns det med ett sång- och dansnummer. Det var under eftertexterna... Annars var det ett mycket effektivt soundtrack som fungerade mycket väl med filmen. Danny Boyle (filmens regissör) har som de flesta kanske vet gjort Trainspotting (1996) som ju har ett riktigt bra soundtrack. Iggy Pops karriär fick ett rejält uppsving när Boyle valde att ta med hans nästan 20 år gamla låt "Lust for life" i filmen.

1 kommentar:

  1. Underligt med globala filmer år 2009.
    Först ska riskvilligt kapital raggas. Sedan ska målgruppen i USA ringas in. Sedan gärna musikslingor som höjer bildernas värde. Till sist skådespelare som går hem hos publiken. Att manuset sedan - enligt Salman Rushdie - är bullshit stör inte marknaden.
    Hans

    SvaraRadera