lördag 8 januari 2011

På museum

Snön regnade bort idag och det var lika bra. Vi var trötta på den. Den var överallt. Vi städade bort julen idag också. Vi var trötta på den med. Nu sitter vi här och väntar på våren. Den lär dröja.
Vi tog med barnen till Naturhistoriska museet för att ha något att göra i regnet. Naturhistoriska är ett skumt ställe. Tiden står still därinne. De flesta djuren är uppstoppade under 1900-talets första hälft. En svunnen tid då det fanns mängder med djur att skjuta och ta med sig hem. Inredningen känns lika uråldrig. Montrarna är minst 40 år gamla. Ibland verkar inte lamporna fungera riktigt. Det är kolsvart när man ska titta på den jättelika pytonormen, fast å andra sidan blir den ännu läbbigare då. Den ligger därinne i mökret och lurpassar på en. Lukten är skum också. Inte minst i rummet med valen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Malmska_valen Jag antar att det är lukten från någon form av balsameringsmedel. Men mina söner uppskattade besöket. Det ser man om inte annat på bilden nedan.
Besöket på museet får mig att minnas en skum dokumentär jag såg en gång. Den handlade om en man som under 30-40 års tid arbetat med att sköta om Lenins balsamerade kropp. Han ligger i ett masuleum på Röda torget i Moskva sedan 1924. http://sv.wikipedia.org/wiki/Leninmausoleet Hur som helst. Den här snubben hade ärvt jobbet från sin far som var den som balsamerade Lenin efter hans död. Detta var något mycket unikt för tiden. Ingen hade balsamerat någon sedan egyptierna och det var ju flera tusen år sedan. Man visste med andra ord inte hur man skulle bära sig åt men hans pappa hade läst på och experimenterat en del. Till slut fick han till det. Vilket var tur för honom för hade han misslyckats med uppdraget hade Stalin säkerligen avrättat honom. Problemet var bara att till skillnad från egyptiernas mumier är man tvungen att sköta om Lenins kropp. Han är balsamerad med hjälp av kemikalier och måste därför baddas med olika lösningar för att inte ruttna. Till råga på allt måste man stänga museet med jämna mellanrum och sänka ner hela gubben i ett badkar med balsameringsvätska. Kort sagt It´s a dirty job but someone´s got to do it. Vad jag tycker är konstigt är att man inte valde att begrava honom i början på 1990-talet. Men ryssarna har Lenin och vi har Malmska valen. Frågan är vilket som är sjukast egentligen?

3 kommentarer:

  1. Ja, jag väntar oxå på våren. Men först är det hela januari, februari och mars!! Men den som väntar på något gott....

    SvaraRadera
  2. Ha ha, jo... men vi har ju precis kommit igång... T-Shirts är designade men inte beställda än! Vad gillade du skivan?

    SvaraRadera
  3. Snön smälte bort??!! Här i norrlandsskogarna har vi flera meter snö just nu. Tillbringade gårdagen med att skotta i 4 timmar! Kanske därför jag inte har någon bloggork :P
    Kul historia om Lenin btw, man ska väl inte klaga på sitt jobb :)

    SvaraRadera