tisdag 2 juni 2009

Boråsförlag bråkar med JD Salinger

Det är lite intressant att konstatera att bokförlag från Borås (som dessutom delvis ägs av en kille som gick i min paralellklass på högstadiet) har hamnat i storbråk med den store JD Salinger. Samtidigt visar detta att de inte verkar känna till något om Salinger. Han har åtskilliga gånger gått till domstol för att försvara sina verk och sitt namn. Jag har Ian Hamiltons biografi "På spaning efter JD Salinger" i min bokhylla. Författaren blev stämd för upphovsrättsbrott eftersom han publicerade gamla brev han hittat av Salinger. Dessa brev finns inte med i min upplaga. Hamilton förlorade nämligen mot Salinger och det finns mycket som tyder på att Nicotex kommer att göra det också. Ingen skulle köpa boken om den inte lanserades just som en uppföljare till Räddaren i nöden. Fast Salinger är ju knappast purung längre (fyllde 90 år i januari). Han kanske inte orkar kämpa så länge. För er som inte läst något av Salinger; läs för all del Räddaren i nöden, men missa heller Franny & Zoe min personliga favorit.
http://www.dn.se/dnbok/j-d-salinger-stammer-svenskt-bokforlag-1.881952
Halvdålig text om Salinger här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/J.D._Salinger

3 kommentarer:

  1. Intressant. Här har ni två betydligt bättre sajter om Salinger:

    http://salinger.org/index.php?title=Main_Page

    http://www.deadcaulfields.com/DCHome.html

    SvaraRadera
  2. Om jag minns rätt är Klas Östergren missnöjd med sin uppdaterade översättning av Salingers mästerverk "Räddaren i nöden" (1951).
    Eftersom Klas är en försiktig general, som vet vad han talar om bör vi läsare prioritera ursprungsupplagan som översattes av Birgitta Hammar. Den släpptes 1953 i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Jag har i alla fall ett signerat ex i min bokhylla. Ja, den är ju inte signerad av Salinger förstås, utan av Klas Östergren.

    SvaraRadera