onsdag 10 juni 2009

Ännu en Greatest Hits skiva


Lagom till Springsteens Europaturné väljer skivbolaget att släppa ännu en Greatest Hits skiva. Det är hans tredje i ordningen (om man räknar "The Essential" som en greatest hits). Och visst skivan innehåller många av hans bästa låtar, men jag måste säga att jag är lite kluven till den här typen av samlingar. Om man inte känner till artisten kan de förstås fungera som en slags introduktion till de övriga skivorna. Men om vi pratar om artister som Bob Dylan eller Bruce Springsteen är det futtigt att försöka klämma in deras enorma produktion på en eller två cd. Samtidigt är det inte svårt att förstå varför man ger ut den här typen av skivor. De säljer ju fantatiskt bra! Faktum är att några av världens mest sålda skivor är "Greatest Hits" t.ex. Abbas "Gold", Eagles och Queens "Greatest Hits".
I senaste numret av Mojo har tidningen valt att lista The Cures tio bästa album, men två av skivorna på listan var deras "Singles collection". Det är ju helt förkastligt, den typen av samlingar hör ju inte hemma i en sådan lista. Det är självklart att de är bra - de innehåller ju alla deras singlar!

4 kommentarer:

  1. Det stavas money, money, money....!

    Kolla på KISS, hur många "greatest hits" har inte de släppt? Senast släppte de en skiva med varje figur i bandet (KISS ikons). Innan dess kom KISS-boxen, The very best of KISS, Millenium Collection, KISS Gold, Greatest KISS... du förstår poängen!

    De har även släppt 3 (4) Live-album genom åren, och en samling med alla 4 skivorna. Eller varför inte Remaster-utgåvor av alla skivor? som sagt...

    Har börjat sälja av min samling... men KISS-boxen (gitarrfodral) säljer jag ICKE! ;o)

    SvaraRadera
  2. Skivförsäljningen har ökat sedan nyår. Greatest hits extra populärt.
    Mest hos bensinmackarna. Det beror säkert på bilförarna hellre lyssnar på bra musik än lokalradion. Radio Halland tangerar Radio Kristianstad som värsta kanal. Fax & Fån i Kristianstad skrapar trisslotter i direktsändning! År efter år.

    SvaraRadera
  3. Intressant. Det kanske är Greatest Hits skivorna som ska rädda skivbolagen. Ja, Kiss är verkligen ett kapitel för sig när det gäller att ge ut samlingar av alla de slag. Men det lustiga är att somliga fans köper allt. Trots att de redan har alla låtar vill de ha fodralet och konvultet. Samlingen måste ju vara komplett!

    SvaraRadera
  4. Dock skall sägas att det är Universal som fortsätter att ge ut deras Greatest Hits-skivor, de har väl kontrakt på ett visst antal under ett visst antal år, och eftersom "Kiss" (det som är kvar av det) släppte sin nyaste platta för 11 år sedan så måste ju något komma ut antar jag? Hmmm... ny platta i September förresten. En riktig!

    SvaraRadera