tisdag 21 juli 2009

Hultsfredsfestivalen i kris - eller?

I en intervju i Sveriges Radio idag sa Putte Svensson från Rockparty att hårdrocksfestivalen Sonisphere som ägde rum i helgen har räddat Hultsfredsfestivalens framtid. Metallica, The Cult och The Hives med flera artister drog hela 35 000 besökare till Hultsfred. Man kan alltid lita på hårdrockare. Om deras favoritband ska spela är de beredda att köa i 35 graders värme i svarta skinnbyxor för biljetter. Av någon anledning verkar varken kvällstidningarna eller GP förstått att helgens festival var en succé. De gick istället gick ut med nyheten att Hultsfredsfestivalen kanske ska läggas ner. Detta i sin tur beror på att Rockpartys VD varslat all sin personal. Det är lätt att bli lite konfunderad över alla dessa olika signaler. Samtidigt är det kanske inte helt lätt att förstå att Rockpartys sidoverksamhet (Sonisphere) åtminstone publikmässigt vida överträffar huvudverksamheten.

3 kommentarer:

  1. Äkta hårdrockare sätter musiken främst, precis som du skriver. Vi med mer blandad smak - särskilt vi ngt äldre - vill ha större utbud och ökad bekvämlighet för att orka hänga på festival. Hultsfred har fått hård konkurrens från yngre och hungrigare arrangörer. Förhoppningsvis sporras Rockparty att leverera mer. Hultsfred är ju originalet.

    SvaraRadera
  2. Det verkar trots allt som krisen är ganska allvarlig då Rockpartys VD avgick igår. Aftonbladet menar att alltsammans beror på ett "krig" med jätteföretaget Live Nation. De äger bland annat Luger som arrangerar stadsfestivalerna "Way out west" och "Where the action is". Viss sanning ligger det förstås i detta, då krisen delvis är ett resultat av ökad konkurrens, men å andra sidan var 23 000 besökare ett hyggligt resultat för några år sedan. Nu är det en katastrof. Festivalen kanske har helt enkelt vuxit sig för stor.

    SvaraRadera
  3. Sonisphere var ju också en "katastrof" då de ville ha in strax över 50000 besökare men det "bara" kom strax över 30000... :o/ Kändes nästan som att Sonisphere var lite för mkt - det finns nästan redan för mkt att välja på!

    Fr.o.m 1 aug har jag t.ex 14 konserter som jag kan tänka mig att gå på :o( inte bra med studentinkomst direkt!

    Jag tror det har att göra med "sviktande försäljningssiffror" i skivbranschen... Artisterna har insett att de måste ut och spela också, inte bara släppa skivor! Det tackar festivalerna för, därför startas festivaler överallt, hela tiden! Inte konstigt när de kan dra stora namn, då det är extremt mkt billigare att göra en festivalspelning än en "egen" fullskalig...

    Men... när utbudet blir större så blir folk mer selektiva. Många går hellre i en stad nära än drar iväg med tält en bit längre bort... även jag faktiskt... ;o)

    SvaraRadera