onsdag 1 juli 2009

U2 bjuder på något extra

U2:s turnépremiär i Barcelona hyllas i svenska tidningar. Bortsett från när de framförde några låtar från nya skivan var de tydligen extremt samspelta och Bono sjöng som vanligt otroligt bra. Deras nya scenbygge är tydligen också något alldeles extra. Det är konstigt att ingen annan tänkt på att man kan sätta upp scenen i mitten av arenan istället för i ena änden. Jovisst, The Beatles gjorde det redan 1966 (då de bland annat spelade på basebollarenor i USA), men det är ju ändå 43 år sedan och på den tiden hörde man ju inget ändå. Det som imponerar mest med U2 är att de ständigt försöker bjuda sina fans på något extra. Jag har sett deras senaste två spelningar på Ullevi och de har verkligen varit fantastiska både visuellt och ljudmässigt. De försöker verkligen inte bara erbjuda en traditionell rockkonsert. Historiskt sett har det funnits många artister också försökt göra något annorlunda. Inte minst Pink Floyd, Alice Cooper och Kiss. Överhuvudtaget verkar hårdrocksband vara bättre på att erbjuda sina fans en show. De satsar på uppblåsbara figurer, ljusshower, pyroteknik med mera. Ingen har dock haft de resurser som U2 förfogar över och därför är också deras konserter så spektakulära. Kolla in U2:s nya scen nedan.


4 kommentarer:

  1. Å kom igen... Def Leppard satte scenen mitt i arenorna redan 1988, och Metallica också... Finns säkert fler exempel - men U2 har den klart coolaste, utseendemässigt! Och gott om högtalare också, synd att de inte får spela över 100dB i Sverige bara :o( snart flyr artisterna landet på grund av ljudbegränsningarna!

    SvaraRadera
  2. Jaha då fick man svar på tal. Betvivlar inte att du har rätt, men du måste ändå hålla med om att det är rätt ovanligt. Tror du att de verkligen bryr sig om de där bestämmelserna? Jag såg ett reportage i tv från Sweden rock när de mätte på en konsert. Ljudet var en bra bit över 100 db.

    SvaraRadera
  3. Det finns något typ av riktmärke på 100dB, det FÅR förekomma toppar (till och med publik kan låta i 100dB) men sammantaget får det inte överskrida gränsen, då får arrangören böta.

    Otroligt nördigt... 13-årsgräna OCH ljudbegränsning... är alla som gick på konserter på 70- och 80-talet helt döva eller?

    SvaraRadera