tisdag 14 april 2009

U.S. vs. John Lennon

Igår kväll såg jag dokumentären U.S. vs. John Lennon. Filmen berättade hur Nixonadministrationen med olika myndigheters hjälp försökte skicka hem Lennon till England. Orsaken var hans engagemang i fredsrörelsen mot kriget i Vietnam. Han sågs som ett hot mot regeringens politik. FBI förföljde honom och avslyssnade hans telefon för att slutligen gräva upp gamla synder om att han en gång i tiden blivit dömd för innehav av marijuana i England. Därmed menade immigrationsmyndigheten att han var icke önskvärd i USA. Lennon och hans fru Yoko Ono överklagade dock myndigheternas beslut och inledde en process som skulle pågå i två års tid. Så småningom slog en domstol fast att utredningen mot honom inte gått rätt till och han fick stanna i landet. Vid det laget hade Nixon avgått till följd av Watergateskandalen och hans populäritet stod inte högt i kurs. Det intressanta i sammahanget är dock att dokumentären visar hur Lennons engagemang i fredsrörelsen minskade under de här åren (1972-1973). Han hade helt enkelt fullt upp att försöka stanna i landet. På så vis hade myndigheterna lyckats med sitt syfte att tysta ner honom. Missade ni filmen går den igen nu på SVT 1 på lördag den 18 april kl 12.25. Läs mer om dokumentären eller kolla på en trailer här: http://www.theusversusjohnlennon.com/site/

2 kommentarer:

  1. Ett kort försök att förklara Johns handlingar under Vietnam-krigets slutskede:
    Ingen förstod sig på John & Yoko efter det att Phil Spector producerat bland annat Imagine-skivan. Det var nog droger mest hela tiden.
    Yoko Ono och John Lennon flyttade förresten isär en period i början av 70-talet. Varför ? Dessutom låg John i fejd med Paul, George och Ringo om musikrättigheterna (Beatles).
    Det kändes under åren 1972-73, som att Fredsrörelsens etik och moral rimmade dåligt med Johns leverne. Å andra sidan hade många artister svårt att gå emot Pentagon under Vietnam-kriget.
    Nu efteråt låtsas de som om de stödde FNL på alla sätt, men verkligen var tyvärr ofta det motsatta.

    SvaraRadera
  2. Ja, det stämmer säkert att han var svår att förstå sig på, men det visade sig också delvis i dokumentären. Han umgicks med en hel del suspekta typer såsom ledaren för Svarta Pantrarna. Yoko Ono och John flyttade isär, men det var först senare (under 1974-75) då han spelade in Rock n´roll-skivan. Under den här tiden umgicks han en hel del med Mick Jagger och då konsumerades säkerligen både det ena och andra.

    SvaraRadera