onsdag 22 april 2009

Två nya skivor med Jim Ford

Upptäckte precis att det i dagarna kommit ut ytterligare två skivor med Jim Ford. Den här gången med titlarna Unissued Capitol album och Big Mouth USA. Skivorna skulle egentligen givits ut 1970 och 1973, men så skedde aldrig. Faktum är att Jim Ford bara gav ut ett album under sin storhetstid och det var Harlan County som kom 1969. Han samarbetade under hela 1970-talet med ett stort antal stora musiker såsom Sly and the Family Stone, Bobby Womack och Aretha Franklin. Bland annat skrev han hitlåten Harry Hippie åt Bobby Womack. Av olika anledningar hamnade dock Ford på kollionskurs med sitt skivbolag (kanske för att han börjat missbruka kokain) och trots omfattande inspelningar blev det aldrig mer någon skiva.
Jim Ford var så gott som bortglömd och nedgången när de svenska musikjournalisterna Lars Petter Andersson och Per Magnusson hittade honom på en husvagnsparkering i Kalifornien 2006. L.P Andersson lyckades emellertid övertala honom att göra en intervju och fick honom att skicka ett stort antal masterband med outgivna låtar till Sverige. Andersson lovade att han skulle försöka få dem utgivna. Våren 2007 gav så det lilla tyska skivbolaget Bear Family Records ut skivan The Sounds of Our Time - The Harlan County Album, rare singles and previously unreleased masters. Tidningarna skrev om hur livet ordnat upp sig för Ford och att han hade funnit Jesus. Han skulle börja spela in musik igen och det talades om en hyllningskonsert. I själva verket var han nog ganska illa däran för han dog bara några månader senare i november 2007. L.P Andersson har dessutom berättat att han under den här tiden fick ständiga samtal från Ford som ville ha mer pengar för sina låtar. Hur som helst, förra året gavs ännu en samling ut. Den här gången med titeln Point of no return och nu kommer alltså ytterligare två skivor; Unissued Capitol album (1970) och Big Mouth USA (1973). Jim Ford och hiphop stjärnan Tupac Shakur är lika på de viset; de har båda gett ut fler skivor som döda än som levande. Det bör dock tilläggas att de nya skivorna innehåller flera låtar som finns med på de tidigare samlingarna.
Varför ska man då lyssna på Jim Ford? Jo, för att han skrev så bra låtar. Musiken är en salig blandning av soul, r&b, rock och pop och det svänger så att ens min ettåriga son kan låta bli att dansa. Tyvärr finns det inte så många klipp med honom på Youtube men jag hittade i alla fall en sida på Myspace.
http://www.myspace.com/jimfordfan
http://www.rootsy.nu/artikel.php?id=143

2 kommentarer:

  1. Intressant historia, låtarna på myspace är ju störtsköna! Var det i Sonic den där intervjun var? Tycker det känns lite bekant men minns inte säkert.

    SvaraRadera
  2. Japp, Sonic. Köp första samlingen. Den är bäst.

    SvaraRadera