tisdag 28 april 2009

Vilka är The Who egentligen?

På JC (av alla ställen) har de börjat sälja t-shirts med bandnamn på. De var ganska snygga men hutlöst dyra (399). Någon tjänar en rejäl hacka. Hur som helst. Bland skjortor och kalsonger hängde alltså t-shirts med bandnamn såsom The Rolling Stones, Ramones, The Who och AC/DC. Men så frågar min kompis plötsligt: Vilka var The Who egentligen? Ja, du KlompKlomp. Här kommer en kort beskrivning:
The Who var ett rockband från England som hade sin storhetstid under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Gruppen är något av förgrundsgestalter inom modskulturen. Vars anhängare gärna bär enkelknäppta kostymer i exklusiva material, button down-skjortor och smala slipsar, samt har en förkärlek för att åka scooter (helst av de italienska märkena Vespa eller Lambretta). The Who var (är) ett riktigt liveband. Enligt somliga har de aldrig varit lika bra på skiva som på scen. Gitarristen Pete Townsend rev av sina riff som ingen annan. Han höjde armen högt upp i luften och tog i så strängarna nästan brast. Trummisen Keith Moon slog (och festade) hårdare än någon annan (han dog av en överdos 1978). För att inte tala om den mycket karismatiske sångaren Roger Daltrey som sjöng och dansade som en Dionysos. The Who var dessutom det första bandet som slog sönder sina instrument på scen. Därför kan man se dem som föregångare till hela punkscenen, men även senare band som Sonic Youth och Nirvana.
I boken "1001 skivor du måste höra innan du dör" finns The Who representerade med hela fem album. De bästa enligt mitt tycke är debutskivan My Generation (1965), Liveskivan Live at Leeds från 1970 samt Who´s Next från 1971. Kolla gärna in klippen nedan.
http://www.youtube.com/watch?v=hKUBTX9kKEo
http://www.youtube.com/watch?v=aOUqRZkR8dE&feature=related

3 kommentarer:

  1. The Who sjösatte 1969 en banbrytande rockopera - Tommy - som numera uppskattas av de flesta. Olika versioner finns både på cd och dvd. Roger Daltrey var makalöst bra i föreställningen.
    När det gäller att röja på scen var Jimi Hendrix och vissa medlemmar i Rolling Stones duktiga i den grenen också.

    SvaraRadera
  2. Haha, va det the who du sa?! Såg ju inte själva t-shirten. trodde du sa något helt annat. Så kan det gå när man inte har öronen på skaft.

    SvaraRadera
  3. Jaså, var det så det var. Jag chockades alltså i onödan ;-)

    SvaraRadera